A friss pitypangleveleket alaposan mosd meg hideg víz alatt, majd csepegtesd le és szárítsd meg papírtörlővel.
A pitypanglevelek mosásakor érdemes egy kis ecetet is adni a vízhez, hogy eltávolítsd a szennyeződéseket és a rovarokat.
Egy kisebb edényben keverd össze a fehérborecetet, a vizet, a mézet és a sót. Melegítsd közepes lángon, amíg a méz és a só teljesen feloldódik.
A méz helyett használhatsz más édesítőszert is, például agavé szirupot vagy juharszirupot.
A fokhagymát hámozd meg és vágd félbe. Az egész fekete borsot és a mustármagot enyhén törj meg egy kés lapjával, hogy jobban kiadja az ízét.
Ha nincs otthon mustármagod, helyettesítheted mustárral is. Ebben az esetben a mustárt a savanyító lébe kell keverni.
Egy tiszta, zárható üvegbe rétegezd a pitypangleveleket, majd add hozzá a fokhagymát, a mustármagot, az összetört borsot és a chili pelyhet.
A pitypanglevelek hajlamosak felúszni, ezért érdemes egy kis súlyt helyezni a tetejére, hogy a lé teljesen ellepje őket. Erre a célra használhatsz egy tiszta követ vagy egy kis üveggolyót.
Öntsd rá a forró ecetes levet a levelekre, majd egy kanállal finoman nyomkodd meg, hogy teljesen ellepje a folyadék.
A forró lé segít a leveleknek gyorsabban megpuhulni és átvenni az ízeket. Légy óvatos, hogy ne égesd meg magad.
Hagyd szobahőmérsékleten hűlni az üveget körülbelül 30 percig, majd zárd le és tedd a hűtőbe legalább 24 órára az ízek összeéréséhez.
A pitypanglevelek hamarabb átveszik az ízeket, mint a hagyma, ezért 24 óra elegendő az érleléshez.
A fűszeres savanyított pitypangleveleket használhatod salátákhoz, szendvicsekhez vagy húsételek mellé. Hűtőben tárolva 1-2 hétig eláll.
A savanyított pitypanglevelek különleges ízt adnak a fogásoknak. Kísérletezz bátran a felhasználásukkal!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.