BĂĄnh chuối nướng, aranybarna vietnĂĄmi banĂĄnkenyĂ©r szeletek tĂĄlalva

BĂĄnh chuối nướng Ă©desĂ­tett sƱrĂ­tett tejjel

A BĂĄnh chuối nướng, azaz sĂŒlt banĂĄnkenyĂ©r, VietnĂĄm egyik nĂ©pszerƱ Ă©dessĂ©ge, amelyet elsƑsorban Ă©rett banĂĄnbĂłl, kĂłkusztejbƑl Ă©s Ă©desĂ­tett sƱrĂ­tett tejbƑl kĂ©szĂ­tenek. Ez az Ă©tel a francia gyarmati idƑk hatĂĄsĂĄra vĂĄlt ismerttĂ©, amikor a sĂŒtĂ©si technikĂĄk a helyi alapanyagokkal keveredtek. A banĂĄn, mint helyi gyĂŒmölcs, tökĂ©letes alapot adott a sĂŒtemĂ©nyhez, amely Ă­gy egyszerre krĂ©mes Ă©s lĂĄgy textĂșrĂĄjĂș lett. A technikai titok abban rejlik, hogy a banĂĄnokat nem szabad tĂșlĂ©rett ĂĄllapotban hasznĂĄlni, mert akkor tĂșlsĂĄgosan nedves lehet a sĂŒtemĂ©ny. KĂ©pzeld el, ahogy a banĂĄn Ă©s kĂłkusz Ă©deskĂ©s illata betölti a konyhĂĄt, miközben a tĂ©szta a sĂŒtƑben aranybarnĂĄra sĂŒl. Ez a desszert ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs egy csalĂĄdi összejövetelre vagy barĂĄti brunchra, amikor valami kĂŒlönleges, mĂ©gis könnyen elkĂ©szĂ­thetƑ Ă©dessĂ©gre vĂĄgysz. Ha szeretnĂ©d fokozni az Ă©lmĂ©nyt, tĂĄlalhatod egy gombĂłc vanĂ­liafagylalttal vagy egy kevĂ©s pirĂ­tott kĂłkuszreszelĂ©kkel.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 Ăłra 20 perc
2600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 8
⭕ 8 db Érett banán
⭕ 400 ml Kókusztej
⭕ 150 ml ÉdesĂ­tett sƱrĂ­tett tej
⭕ 100 g Kristálycukor
⭕ 2 db Tojás
⭕ 10 g Vaníliás cukor
⭕ 50 g Olvasztott vaj
⭕ 1 tk. SĂŒtƑpor

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    HĂĄmozd meg a banĂĄnokat Ă©s vĂĄgd fel Ƒket vĂ©kony karikĂĄkra. MinĂ©l Ă©rettebb a banĂĄn, annĂĄl Ă©desebb lesz a vĂ©geredmĂ©ny.

    VĂĄlassz barna pöttyös hĂ©jĂș banĂĄnt, mert azok a legĂ©desebbek Ă©s legpuhĂĄbbak a sĂŒtĂ©shez.

    2

    Egy nagy keverƑtĂĄlban keverd össze a kĂłkusztejet, az Ă©desĂ­tett sƱrĂ­tett tejet, a kristĂĄlycukrot, a vanĂ­liĂĄs cukrot Ă©s az olvasztott vajat. Alaposan keverd össze, amĂ­g a cukor feloldĂłdik.

    A kĂłkusztejet hasznĂĄlat elƑtt rĂĄzd fel, hogy az esetleg leĂŒlepedett sƱrƱ rĂ©szt is felhasznĂĄlhasd.

    3

    Add hozzĂĄ a tojĂĄsokat a keverĂ©khez, majd kĂ©zi habverƑvel Ăłvatosan dolgozd bele, hogy egynemƱ, sima masszĂĄt kapj.

    Ne verd tĂșl erƑsen, hogy ne kerĂŒljön tĂșl sok levegƑ a keverĂ©kbe, kĂŒlönben sĂŒtĂ©s közben berepedhet a sĂŒtemĂ©ny.

    4

    Forgasd bele a banĂĄnszeleteket a masszĂĄba, majd adj hozzĂĄ sĂŒtƑport, Ă©s Ăłvatosan keverd el, hogy a banĂĄnok ne törjenek össze.

    SpatulĂĄval keverd, Ă­gy elkerĂŒlheted a banĂĄnok szĂ©tmorzsolĂłdĂĄsĂĄt.

    5

    Vajazz ki egy sĂŒtƑformĂĄt, majd öntsd bele a masszĂĄt. Egyengess el a tetejĂ©t, hogy sĂŒtĂ©s közben egyenletesen sĂŒljön ĂĄt.

    A formĂĄt elƑtte kibĂ©lelheted sĂŒtƑpapĂ­rral is, hogy könnyebben kiemelhetƑ legyen a sĂŒtemĂ©ny.

    6

    ElƑmelegĂ­tett sĂŒtƑben sĂŒsd 170°C-on körĂŒlbelĂŒl 60 percig, vagy amĂ­g a teteje aranybarna nem lesz, Ă©s a beleszĂșrt fogpiszkĂĄlĂłra mĂĄr nem ragad massza.

    A sĂŒtĂ©s utolsĂł 10 percĂ©ben figyeld a tetejĂ©t, hogy ne Ă©gjen meg – ha tĂșl barnulna, takard le alufĂłliĂĄval.

    7

    Hagyd teljesen kihƱlni a formåban, majd szeleteld fel. Hidegen és langyosan is fogyasztható.

    A szeletelĂ©s elƑtt Ă©rdemes hƱtƑben pihentetni 1-2 ĂłrĂĄt, Ă­gy szebben vĂĄghatĂł.