Fűszeres savanyított tojás üvegben

Fűszeres tojás savanyítva

A savanyított tojás egy régi klasszikus, amelyet már évtizedek óta fogyasztanak kocsmákban és otthoni konyhákban egyaránt. A fűszeres változat különösen népszerű az angolszász országokban, ahol a sör mellé kedvelt kísérőként szolgál. Az ecet, a fűszerek és a csípős paprika egyedülálló ízélményt adnak a tojásnak, amely nemcsak tartós, hanem rendkívül ízletes is. Ez a recept egy könnyen elkészíthető, pikáns savanyúság, amely tökéletes választás előételként vagy egy kiadós reggeli mellé.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
80 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
6 db Keményre főtt tojás
250 ml Fehérborecet
250 ml Víz
30 g
20 g Cukor
4 gerezd Fokhagyma
1 db Vöröshagyma
2 tk. Mustármag
1 tk. Fekete bors
2 db Babérlevél
3 db Szegfűszeg
1 db Csilipaprika

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Főzd keményre a tojásokat forrásban lévő vízben kb. 10 percig. Ezután hűtsd le hideg vízben, majd óvatosan hámozd meg őket.

    A tojások könnyebb meghámozása érdekében adj egy teáskanál ecetet a főzővízhez.

    2

    Sterilizáld a befőttesüvegeket és a fedőket forró vízben 10 percig, majd hagyd őket megszáradni.

    A sterilizálás elengedhetetlen a tartósításhoz, megakadályozza a baktériumok elszaporodását.

    3

    Vágd vékony szeletekre a vöröshagymát és a fokhagymát, majd helyezd őket az üvegek aljára.

    A vöröshagyma és a fokhagyma intenzív ízt ad a savanyúságnak. Bátran használhatsz többet is, ha szereted az erősebb ízeket.

    4

    Helyezd a meghámozott tojásokat az üvegekbe, és rétegezd közéjük a babérlevelet, a mustármagot, a fekete borsot, a szegfűszeget és a felaprított csilipaprikát.

    A fűszereket egyenletesen oszlasd el a tojások között, hogy mindenhol érezhető legyen az ízük.

    5

    Egy közepes lábasban forrald össze az ecetet, a vizet, a sót és a cukrot, majd hagyd kissé hűlni.

    Kóstold meg a pácot, és állítsd be az ízeket a saját ízlésed szerint. Ha túl savanyú, adj hozzá több cukrot, ha túl édes, akkor több ecetet.

    6

    Öntsd a langyos pácot a tojásokra az üvegekben, ügyelve arra, hogy teljesen ellepje őket.

    Fontos, hogy a pác teljesen ellepje a tojásokat, különben nem tartósítódnak megfelelően.

    7

    Zárd le az üvegeket, majd hagyd őket szobahőmérsékleten kihűlni. Ezután tedd a hűtőbe legalább 48 órára, hogy az ízek összeérjenek.

    A hűtőben legalább 48 órát kell érlelni, hogy a tojások átvegyék a pác ízét.

    8

    A savanyított fűszeres tojás 4-5 nap érlelés után lesz a legfinomabb, de akár két hétig is eltartható a hűtőben.

    A savanyított tojás remekül illik sörkorcsolyaként, salátákhoz vagy szendvicsekhez.