Galaktoboureko tekercs formában, édes mézes sziruppal locsolva

Galaktoboureko egyedi tekercs formában

A Galaktoboureko egy hagyományos görög desszert, amely a filo tésztát és a vaníliás krémet ötvözi. Az étel a görög konyha egyik alapételének számít, amely az édes, ropogós tésztával és a finom, vaníliás töltelékkel mindig népszerű. Az egyedi tekercs formában készült változat egy különleges desszertélményt nyújt, amely nemcsak látványos, hanem rendkívül finom is.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
12 lap Filo tészta
600 ml Tej
200 g Cukor
3 db Friss tojás
1 cs. Vaníliás cukor
50 g Tésztaolaj
100 ml Víz
1 db Lemon (citrom) levél
2 ek. Méz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet egy lábasban forrald fel a cukorral, vaníliás cukorral és egy csipet sóval. Amíg a tej melegszik, egy tálban verd fel a tojásokat.

    A tej gyorsan forr, ügyelj arra, hogy ne forrjon túl, mert könnyen kifuthat.

    2

    Lassan, fokozatosan öntsd a felvert tojásokat a meleg tejhez, miközben folyamatosan kevered. Ezután tedd vissza a lábasba, és főzd kis lángon, amíg a keverék besűrűsödik. Ekkor vedd le a tűzről.

    Folyamatosan keverve kerüld el, hogy a tojások megfőjenek és túlságosan sűrűvé váljanak.

    3

    Add hozzá a citrom levét, majd hagyd hűlni a krémet szobahőmérsékleten.

    A citrom friss ízt ad a krémnek, és segít, hogy a krém ne legyen túl édes.

    4

    A filo tésztát helyezd egy tiszta konyhai felületre. Kenj meg egy tálcát tésztaolajjal, majd helyezz rá egy lap filo tésztát. Az aljára helyezd el a krém felét, majd tekerd fel a tésztát, hogy kis tekercseket formálj belőle.

    A filo tésztát ne hagyd sokáig a levegőn, mert könnyen megszárad és eltörik. Az olaj segít, hogy a tészta ropogós és aranybarna legyen.

    5

    Tedd a tekercseket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süsd előmelegített 180°C-os sütőben 25-30 percig, vagy amíg szép aranybarna és ropogós nem lesz.

    A tekercsek a sütőben még ropogósabbak lesznek, ha előtte egy kicsit megszórsz őket olvasztott vajjal.

    6

    A mézet forrald fel a vízzel, és ha a tekercsek megsültek, locsold meg ezzel a sziruppal, hogy édes és ragacsos legyen.

    A méz szirupozása után hagyd pihenni egy kicsit, hogy jól beivódjon a tekercsekbe.

    7

    Tálald a galaktobourekót melegen vagy szobahőmérsékleten, és élvezd a ropogós, édes falatokat!