Galaktoboureko narancsos sziruppal, filotésztåval és grízes töltelékkel

Galaktoboureko narancsos sziruppal

A Galaktoboureko egy hagyomĂĄnyos görög Ă©dessĂ©g, amely filotĂ©sztĂĄval Ă©s egy Ă©des grĂ­zes töltelĂ©kkel kĂ©szĂŒl. A narancsos szirup hozzĂĄadĂĄsa kĂŒlönleges friss citrusos Ă­zt ad, ami kiemeli a sĂŒtemĂ©ny gazdag Ă­zĂ©t. A filotĂ©szta ropogĂłs, mĂ­g a grĂ­zes töltelĂ©k puha, ami tökĂ©letes egyensĂșlyt biztosĂ­t. A narancsos szirup frissĂ­tƑ hatĂĄsa kĂŒlönösen jĂłl illik a mĂ©zes Ă©dessĂ©ghez. Ez a verziĂł tökĂ©letes karĂĄcsonyi vagy ĂŒnnepi asztalra, egy igazi Ă­nycsiklandĂł finomsĂĄg.

ElƑkĂ©szĂŒlet 40 perc
Elkészítés 50 perc
Teljes 1 Ăłra 30 perc
3600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 8
⭕ 12 lap Filo tĂ©szta
⭕ 1 l Tej
⭕ 200 g Cukor
⭕ 100 g Gríz
⭕ 4 db Tojás
⭕ 200 g Vaj
⭕ 1 cs. Vaníliás cukor
⭕ 1 db CitromhĂ©j
⭕ 200 g Cukorszirup
⭕ 200 ml Víz (sziruphoz)
⭕ 2 ek. NarancslĂ© (sziruphoz)
⭕ 1 db NarancshĂ©j (sziruphoz)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A narancsos sziruphoz keverd össze a cukrot, vizet, narancslĂ©t Ă©s a narancshĂ©jat, majd forrald fel. FƑzd alacsony lĂĄngon 5–7 percig, hogy szirupot kapj. Hagyjuk kihƱlni.

    A friss narancshéj hozzåadåsåval intenzívebb citrusos ízt kapunk a szirupban.

    2

    A grĂ­zes töltelĂ©khez öntsd a tejet egy nagy lĂĄbasba, majd add hozzĂĄ a cukrot, vanĂ­liĂĄs cukrot Ă©s a reszelt citromhĂ©jat. FƑzd fel, majd adj hozzĂĄ a grĂ­zt Ă©s keverd folyamatosan, hogy ne legyen csomĂłs.

    A grízt folyamatosan keverd, hogy ne égjen le és ne legyen darabos.

    3

    Add hozzĂĄ a tojĂĄsokat, Ă©s folyamatos keverĂ©s mellett fƑzd tovĂĄbb a masszĂĄt, amĂ­g sƱrƱsödni nem kezd. Amint kĂ©sz, tedd fĂ©lre, hogy hƱljön.

    A tojĂĄsokat fokozatosan keverd hozzĂĄ, hogy ne csomĂłsodjanak.

    4

    A filotĂ©szta lapokat vĂ©konyan vajazd meg, majd rĂ©tegezd Ƒket egy tepsibe. Az elsƑ 5 lapot helyezd bele, majd töltsd meg a grĂ­zes töltelĂ©kkel.

    Minden egyes tĂ©sztarĂ©teget jĂłl vajazz meg, hogy a sĂŒtemĂ©ny ropogĂłs Ă©s finom legyen.

    5

    Helyezd a töltelĂ©k fölĂ© a többi filotĂ©sztĂĄt, ĂŒgyelve arra, hogy minden lapot vajazz meg. Az utolsĂł rĂ©teg legyen a tĂ©szta, amit jĂłl meg kell nyomkodni, hogy összetartsa a töltelĂ©ket.

    A tészta szélét behajlíthatod, hogy szép, rendezett hatåst érj el.

    6

    SĂŒsd 180°C-on 45–50 percig, amĂ­g a tĂ©szta aranybarnĂĄra sĂŒl.

    Ügyelj arra, hogy a tĂ©szta ne Ă©gjen meg, Ă©s sĂŒsd egyenletesen, amĂ­g ropogĂłs lesz.

    7

    MiutĂĄn a Galaktoboureko kisĂŒlt, öntsd rĂĄ a kihƱlt narancsos szirupot, Ă©s hagyd pihenni legalĂĄbb 1 ĂłrĂĄn keresztĂŒl, hogy a szirup teljesen beszĂ­vĂłdjon.

    A szirupot mindig hidegen öntsd a forrĂł sĂŒtemĂ©nyre, Ă­gy jobban beszĂ­vĂłdik.