Galaktoboureko narancsos sziruppal, filotésztával és grízes töltelékkel

Galaktoboureko narancsos sziruppal

A Galaktoboureko egy hagyományos görög édesség, amely filotésztával és egy édes grízes töltelékkel készül. A narancsos szirup hozzáadása különleges friss citrusos ízt ad, ami kiemeli a sütemény gazdag ízét. A filotészta ropogós, míg a grízes töltelék puha, ami tökéletes egyensúlyt biztosít. A narancsos szirup frissítő hatása különösen jól illik a mézes édességhez. Ez a verzió tökéletes karácsonyi vagy ünnepi asztalra, egy igazi ínycsiklandó finomság.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 50 perc
Teljes 1 óra 30 perc
3600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
12 lap Filo tészta
1 l Tej
200 g Cukor
100 g Gríz
4 db Tojás
200 g Vaj
1 cs. Vaníliás cukor
1 db Citromhéj
200 g Cukorszirup
200 ml Víz (sziruphoz)
2 ek. Narancslé (sziruphoz)
1 db Narancshéj (sziruphoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A narancsos sziruphoz keverd össze a cukrot, vizet, narancslét és a narancshéjat, majd forrald fel. Főzd alacsony lángon 5–7 percig, hogy szirupot kapj. Hagyjuk kihűlni.

    A friss narancshéj hozzáadásával intenzívebb citrusos ízt kapunk a szirupban.

    2

    A grízes töltelékhez öntsd a tejet egy nagy lábasba, majd add hozzá a cukrot, vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Főzd fel, majd adj hozzá a grízt és keverd folyamatosan, hogy ne legyen csomós.

    A grízt folyamatosan keverd, hogy ne égjen le és ne legyen darabos.

    3

    Add hozzá a tojásokat, és folyamatos keverés mellett főzd tovább a masszát, amíg sűrűsödni nem kezd. Amint kész, tedd félre, hogy hűljön.

    A tojásokat fokozatosan keverd hozzá, hogy ne csomósodjanak.

    4

    A filotészta lapokat vékonyan vajazd meg, majd rétegezd őket egy tepsibe. Az első 5 lapot helyezd bele, majd töltsd meg a grízes töltelékkel.

    Minden egyes tésztaréteget jól vajazz meg, hogy a sütemény ropogós és finom legyen.

    5

    Helyezd a töltelék fölé a többi filotésztát, ügyelve arra, hogy minden lapot vajazz meg. Az utolsó réteg legyen a tészta, amit jól meg kell nyomkodni, hogy összetartsa a tölteléket.

    A tészta szélét behajlíthatod, hogy szép, rendezett hatást érj el.

    6

    Süsd 180°C-on 45–50 percig, amíg a tészta aranybarnára sül.

    Ügyelj arra, hogy a tészta ne égjen meg, és süsd egyenletesen, amíg ropogós lesz.

    7

    Miután a Galaktoboureko kisült, öntsd rá a kihűlt narancsos szirupot, és hagyd pihenni legalább 1 órán keresztül, hogy a szirup teljesen beszívódjon.

    A szirupot mindig hidegen öntsd a forró süteményre, így jobban beszívódik.