Galaktoboureko pisztáciás töltelékkel, filotésztával és grízes töltelékkel

Galaktoboureko pisztáciás töltelékkel

A Galaktoboureko egy hagyományos görög édesség, amit karácsonykor vagy ünnepekkor készítenek. A pisztáciás töltelékkel készült változat egy különleges ízvilágot ad, ami tökéletesen illik a mézes sziruphoz. A pisztácia különleges, diófélékre emlékeztető íze és a grízes töltelék lágy, selymes textúrája ideális kombináció. Az édes, ropogós tészta és a gazdag töltelék tökéletes desszertet biztosít bármilyen ünnepi alkalomra.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 50 perc
Teljes 1 óra 30 perc
3900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
12 lap Filo tészta
1 l Tej
200 g Cukor
100 g Gríz
4 db Tojás
200 g Vaj
1 cs. Vaníliás cukor
100 g Pisztácia (őrölt)
200 g Cukorszirup
200 ml Víz (sziruphoz)
2 ek. Citromlé (sziruphoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A pisztáciás sziruphoz keverd össze a cukrot, vizet és citromlevet, majd forrald fel. Főzd alacsony lángon 5–7 percig, hogy szirupot kapj. Hagyjuk kihűlni.

    A pisztácia különleges íze remekül illik a grízes töltelékhez, így fokozza a sütemény gazdagságát.

    2

    A grízes töltelékhez öntsd a tejet egy nagy lábasba, majd add hozzá a cukrot, vaníliás cukrot és az őrölt pisztáciát. Főzd fel, majd adj hozzá a grízt és keverd folyamatosan, hogy ne legyen csomós.

    A pisztácia hozzáadása után a töltelék gazdag ízű lesz, és még krémesebbé válik.

    3

    Add hozzá a tojásokat, és folyamatos keverés mellett főzd tovább a masszát, amíg sűrűsödni nem kezd. Amint kész, tedd félre, hogy hűljön.

    Folyamatos keverésre van szükség, hogy elkerüld a tojás megfőzését és a csomósodást.

    4

    A filotészta lapokat vékonyan vajazd meg, majd rétegezd őket egy tepsibe. Az első 5 lapot helyezd bele, majd töltsd meg a pisztáciás grízes töltelékkel.

    Minden egyes filotésztát alaposan vajazz meg, hogy a sütemény ropogós legyen.

    5

    Helyezd a töltelék fölé a többi filotésztát, ügyelve arra, hogy minden lapot vajazz meg. Az utolsó réteg legyen a tészta, amit jól meg kell nyomkodni, hogy összetartsa a tölteléket.

    A tészta széleit behajlíthatod, hogy szép, rendezett hatást érj el.

    6

    Süsd 180°C-on 45–50 percig, amíg a tészta aranybarnára sül.

    Ügyelj arra, hogy a tészta ne égjen meg, és süsd egyenletesen, amíg ropogós lesz.

    7

    Miután a Galaktoboureko kisült, öntsd rá a kihűlt pisztáciás szirupot, és hagyd pihenni legalább 1 órán keresztül, hogy a szirup teljesen beszívódjon.

    A szirupot mindig hidegen öntsd a forró süteményre, így jobban beszívódik.