Gesztenyés-fahéjas kuglóf tálalva

Gesztenyés-fahéjas kuglóf

A kuglóf eredetileg egy közép-európai sütemény, amelyet hagyományosan ünnepi alkalmakra készítenek. A gesztenyés-fahéjas változat különleges téli ízeket idéz, amelyek melegséget és otthonosságot sugároznak. A gesztenyemassza lágy, krémes textúrát ad a kuglófnak, míg a fahéj fűszeres aromája tökéletesen kiegészíti az édességet. A sütemény titka az alapos keverés és a megfelelő sütési idő, hogy az állaga omlós és puha maradjon. Tökéletes választás karácsonyi időszakra vagy egy hideg téli délutánra egy csésze forró ital mellé.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 5 perc
2500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
250 g Liszt
200 g Gesztenyemassza
150 g Cukor
100 g Vaj
3 db Tojás
1 tk. Sütőpor
1 tk. Fahéj
1 cs. Vaníliás cukor
100 ml Tej

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a fahéjat és a vaníliás cukrot.

    A fahéj mennyiségét ízlés szerint változtathatod. Ha szereted a fűszeres ízeket, tehetsz bele egy kevés őrölt szegfűszeget is.

    2

    Egy másik tálban a vajat és a cukrot habosítsd fel, majd egyenként add hozzá a tojásokat, minden hozzáadás után alaposan keverd el.

    A vaj legyen szobahőmérsékletű, így könnyebben habosítható. A tojásokat is érdemes elővenni a hűtőből, hogy ne hűtsék le a vajas keveréket.

    3

    A gesztenyemasszát villával törd össze, és keverd bele a tejet, hogy lágyabb állagot kapjon.

    A tej helyett használhatsz rumot vagy kávét is, hogy még különlegesebb legyen az íze.

    4

    Add hozzá a gesztenyés keveréket a vajas-tojásos masszához, és dolgozd össze simára.

    Fontos, hogy a gesztenyés keverék és a vajas-tojásos massza is szobahőmérsékletű legyen, hogy ne csapódjon ki a tészta.

    5

    Fokozatosan add hozzá a száraz hozzávalókat, majd keverd homogén állagúra a tésztát.

    A száraz és nedves hozzávalókat felváltva add hozzá, hogy elkerüld a csomósodást. Ne keverd túl a tésztát, csak addig, amíg az alapanyagok össze nem állnak.

    6

    Öntsd a masszát kivajazott és lisztezett kuglófformába, majd egyengesd el a tetejét.

    A kuglófformát alaposan vajazd ki és lisztezd be, hogy a kuglóf könnyen kijöjjön belőle. Használhatsz sütőpapírt is az aljára.

    7

    Előmelegített 180°C-os sütőben süsd 40-45 percig, amíg a tűpróba tiszta nem marad.

    A sütő hőmérséklete sütőnként eltérhet, ezért figyelj a kuglófra sütés közben. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával. A tűpróba azt jelenti, hogy egy hústűt vagy fogpiszkálót szúrunk a kuglóf közepébe, és ha tisztán húzzuk ki, akkor a kuglóf megsült.

    8

    Hagyd kihűlni a kuglófot a formában, majd óvatosan borítsd ki egy rácsra.

    A kuglófot hagyd a formában legalább 15-20 percig hűlni, mielőtt kiborítod. Ha a kuglóf nehezen jön ki a formából, óvatosan lazítsd meg a széleit egy késsel.

    9

    Porcukorral meghintve vagy fahéjas cukorral megszórva tálald.

    A kuglófot kínálhatod vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal is.