Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a fahéjat és a vaníliás cukrot.
A fahéj mennyiségét ízlés szerint változtathatod. Ha szereted a fűszeres ízeket, tehetsz bele egy kevés őrölt szegfűszeget is.
Egy másik tálban a vajat és a cukrot habosítsd fel, majd egyenként add hozzá a tojásokat, minden hozzáadás után alaposan keverd el.
A vaj legyen szobahőmérsékletű, így könnyebben habosítható. A tojásokat is érdemes elővenni a hűtőből, hogy ne hűtsék le a vajas keveréket.
A gesztenyemasszát villával törd össze, és keverd bele a tejet, hogy lágyabb állagot kapjon.
A tej helyett használhatsz rumot vagy kávét is, hogy még különlegesebb legyen az íze.
Add hozzá a gesztenyés keveréket a vajas-tojásos masszához, és dolgozd össze simára.
Fontos, hogy a gesztenyés keverék és a vajas-tojásos massza is szobahőmérsékletű legyen, hogy ne csapódjon ki a tészta.
Fokozatosan add hozzá a száraz hozzávalókat, majd keverd homogén állagúra a tésztát.
A száraz és nedves hozzávalókat felváltva add hozzá, hogy elkerüld a csomósodást. Ne keverd túl a tésztát, csak addig, amíg az alapanyagok össze nem állnak.
Öntsd a masszát kivajazott és lisztezett kuglófformába, majd egyengesd el a tetejét.
A kuglófformát alaposan vajazd ki és lisztezd be, hogy a kuglóf könnyen kijöjjön belőle. Használhatsz sütőpapírt is az aljára.
Előmelegített 180°C-os sütőben süsd 40-45 percig, amíg a tűpróba tiszta nem marad.
A sütő hőmérséklete sütőnként eltérhet, ezért figyelj a kuglófra sütés közben. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával. A tűpróba azt jelenti, hogy egy hústűt vagy fogpiszkálót szúrunk a kuglóf közepébe, és ha tisztán húzzuk ki, akkor a kuglóf megsült.
Hagyd kihűlni a kuglófot a formában, majd óvatosan borítsd ki egy rácsra.
A kuglófot hagyd a formában legalább 15-20 percig hűlni, mielőtt kiborítod. Ha a kuglóf nehezen jön ki a formából, óvatosan lazítsd meg a széleit egy késsel.
Porcukorral meghintve vagy fahéjas cukorral megszórva tálald.
A kuglófot kínálhatod vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.