A gesztenyepürét keverd össze a tejjel és a porcukorral, hogy krémes állagot kapj. Ha szükséges, botmixerrel pépesítheted.
Ha a gesztenyepüré nagyon kemény, melegítsd meg kicsit a mikróban, mielőtt összekevered a többi hozzávalóval.
A lisztet egy nagy tálba szitáld, majd keverd hozzá a sütőport és a sót.
A szitálás segít, hogy a liszt levegősebb legyen, így a pogácsa könnyebb lesz.
A hideg vajat kockázd fel, és morzsold el a lisztes keverékben, amíg morzsalékos állagot nem kapsz.
A vaj legyen nagyon hideg, mert így könnyebb morzsalékosra dolgozni, és a pogácsa is omlósabb lesz. Használhatsz vaj helyett margarint is.
Add hozzá a kristálycukrot, a tejfölt és a tojást, majd kezdd el összegyúrni a tésztát.
A tejföl legyen hideg, a tojás pedig szobahőmérsékletű.
Gyúrás közben fokozatosan adagold hozzá a gesztenyés keveréket, hogy egyenletesen eloszoljon a tésztában.
Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet. Ha túl száraz, egy kis tejfölt.
A tésztát takard le egy konyharuhával, és pihentesd hűtőben kb. 30 percig, hogy könnyebben dolgozhass vele.
A pihentetés azért fontos, mert a gluténszálak ellazulnak, így a tészta könnyebben nyújtható.
Lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 1,5 cm vastagra, majd szaggass belőle pogácsákat.
Ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor a pogácsa kiszáradhat sütés közben. A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tésztához.
Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg felvert tojással a tetejüket, hogy szép fényesek legyenek.
A tojást verd fel egy kevés tejjel, így még szebb színe lesz a pogácsának. Szórhatsz rájuk szezámmagot vagy mákot is.
Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd kb. 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Figyeld a sütőt, mert minden sütő másképp süt. Ha a pogácsák túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
Hagyd hűlni, majd tálalás előtt porcukorral szórd meg, ha édesebb verziót szeretnél.
A pogácsákat légmentesen záródó dobozban tárolva tovább frissek maradnak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.