A száraz borsót áztasd be vízbe legalább 6 órára, de ha időd van, akkor érdemes egy éjszakára is. Ez megkönnyíti a főzését és csökkenti a gázképződést.
Ha nem szeretnél sokáig várni, használhatsz gyorsabb áztatást forró vízben, kb. 1 órán keresztül.
A burgonyát hámozd meg, majd kockázd fel egyenlő darabokra. A felkockázott burgonyát tedd félre.
Próbálj egyforma méretű kockákat vágni, hogy a burgonya egyenletesen főjön meg.
A hagymát vágd apróra, a fokhagymát pedig zúzd össze. A paradicsomokat vágd kockákra.
A fokhagymát ne túl finomra zúzd, hogy ne égjen meg gyorsan, amikor a zsiradékon pirítod.
Egy nagy lábosban hevítsd fel a vajat. Add hozzá a felaprított hagymát, és párold üvegesre, majd tedd bele a zúzott fokhagymát és a köményt. Pirítsd pár percig.
Ne hagyd túl sokáig a fokhagymát pirulni, mert könnyen megéghet és keserűvé válik.
Add hozzá a pirospaprikát, és gyorsan keverd el, hogy ne égjen meg. Ezután tedd bele a paradicsomot, és főzd addig, míg a paradicsom levet nem enged.
A pirospaprika édesebb ízűvé válik, ha egy-két másodpercig pirítod a zsiradékon, de ne hagyd sokáig, mert könnyen keserű lesz.
Tedd bele a leszűrt borsót, és öntsd fel 1 liter vízzel. Sózd, borsozd, majd főzd közepes lángon, amíg a borsó megpuhul (kb. 40-45 perc). Ha szükséges, pótold a vizet.
Ha a borsó gyorsabban puhul, kevesebb vízre lesz szükség, ha túlságosan sűrű lesz, egy kis vízzel hígíthatod.
Miután a borsó megpuhult, add hozzá a felkockázott burgonyát, és főzd tovább, amíg a burgonya is teljesen megpuhul (kb. 15-20 perc).
Ha túl sűrűnek találod a levest, nyugodtan egy kevés vízzel hígíthatod, hogy a kívánt állagot elérd.
Amikor a burgonya is megpuhult, kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá még sót vagy borsot. Tálald forrón, friss kenyérrel vagy pirítóssal.
A ghugni mindig jobb, ha frissen készíted, de másnap is finom, ha újramelegíted.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.