Ghugni burgonyával tálalva, gazdag zöldségekkel

Ghugni burgonyával

A ghugni egy klasszikus magyar étel, melyet régóta fogyasztanak az egyszerű, de tápláló ételek kedvelői. A zöldborsó és burgonya kombinációja egy olyan ízharmóniát teremt, amely mind a hétköznapok, mind az ünnepi asztal része lehet. A recept története a vidéki Magyarországra nyúlik vissza, ahol a borsó és burgonya könnyen hozzáférhető alapanyagok voltak, és ez az étel remekül ötvözte a tápláló hozzávalókat. Kiváló választás egy kiadós ebédhez vagy vacsorához, és vegetáriánusok számára is remek fogás.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 óra 30 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Száraz borsó
500 g Burgonya
50 g Vaj
1 db Hagyma
2 db Paradicsom
3 gerezd Fokhagyma
1 tk. Kömény
1 ek. Pirospaprika
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 l Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A száraz borsót áztasd be vízbe legalább 6 órára, de ha időd van, akkor érdemes egy éjszakára is. Ez megkönnyíti a főzését és csökkenti a gázképződést.

    Ha nem szeretnél sokáig várni, használhatsz gyorsabb áztatást forró vízben, kb. 1 órán keresztül.

    2

    A burgonyát hámozd meg, majd kockázd fel egyenlő darabokra. A felkockázott burgonyát tedd félre.

    Próbálj egyforma méretű kockákat vágni, hogy a burgonya egyenletesen főjön meg.

    3

    A hagymát vágd apróra, a fokhagymát pedig zúzd össze. A paradicsomokat vágd kockákra.

    A fokhagymát ne túl finomra zúzd, hogy ne égjen meg gyorsan, amikor a zsiradékon pirítod.

    4

    Egy nagy lábosban hevítsd fel a vajat. Add hozzá a felaprított hagymát, és párold üvegesre, majd tedd bele a zúzott fokhagymát és a köményt. Pirítsd pár percig.

    Ne hagyd túl sokáig a fokhagymát pirulni, mert könnyen megéghet és keserűvé válik.

    5

    Add hozzá a pirospaprikát, és gyorsan keverd el, hogy ne égjen meg. Ezután tedd bele a paradicsomot, és főzd addig, míg a paradicsom levet nem enged.

    A pirospaprika édesebb ízűvé válik, ha egy-két másodpercig pirítod a zsiradékon, de ne hagyd sokáig, mert könnyen keserű lesz.

    6

    Tedd bele a leszűrt borsót, és öntsd fel 1 liter vízzel. Sózd, borsozd, majd főzd közepes lángon, amíg a borsó megpuhul (kb. 40-45 perc). Ha szükséges, pótold a vizet.

    Ha a borsó gyorsabban puhul, kevesebb vízre lesz szükség, ha túlságosan sűrű lesz, egy kis vízzel hígíthatod.

    7

    Miután a borsó megpuhult, add hozzá a felkockázott burgonyát, és főzd tovább, amíg a burgonya is teljesen megpuhul (kb. 15-20 perc).

    Ha túl sűrűnek találod a levest, nyugodtan egy kevés vízzel hígíthatod, hogy a kívánt állagot elérd.

    8

    Amikor a burgonya is megpuhult, kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá még sót vagy borsot. Tálald forrón, friss kenyérrel vagy pirítóssal.

    A ghugni mindig jobb, ha frissen készíted, de másnap is finom, ha újramelegíted.