Frissen készült görög hamburger fetával és tzatzikivel

Görög Hamburger (Tzatziki, Feta)

A görög hamburger a mediterrán konyha ízeit ötvözi a klasszikus amerikai burgerrel, így egy friss, könnyed, mégis laktató fogás születik. A feta sajt karakteres íze és a hűsítő tzatziki tökéletesen kiegészíti a szaftos marhahúspogácsát, amelyet hagyományosan oregánóval és olívaolajjal fűszereznek. Ez a burger kiváló választás nyári grillezésekhez vagy könnyedebb étkezésekhez, és egy csipetnyi Görögországot hoz az asztalra.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 30 perc
720 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Marhahús (darált)
100 g Feta sajt
150 g Görög joghurt
1 db Uborka
1 gerezd Fokhagyma
1 ek. Kapor (friss, aprított)
4 db Hamburger zsemle
1 ek. Vaj
4 db Salátalevél
1 db Paradicsom
1 db Vöröshagyma
1 ek. Olívaolaj
1 tk. Citromlé
1 tk. Oregánó (szárított)
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A darált marhahúst keverd össze a sóval, fekete borssal, szárított oregánóval és egy evőkanál olívaolajjal, majd formázz belőle 4 egyenlő méretű húspogácsát.

    Ne dolgozd túl a húst, mert kemény lesz a végeredmény. Csak annyira keverd össze, hogy a fűszerek eloszoljanak.

    2

    Forró serpenyőben vagy grillen süsd a húspogácsákat 3-4 percig az egyik oldalon, majd fordítsd meg.

    A serpenyő vagy grill legyen nagyon forró, hogy a hús gyorsan kérget kapjon és a szaft bent maradjon.

    3

    A fordítás után morzsolj rá feta sajtot, majd fedd le a serpenyőt, hogy a sajt kissé megolvadjon.

    Ha nincs fedőd, tegyél egy hőálló tálat a serpenyő fölé, hogy a sajt gyorsabban megolvadjon.

    4

    A hamburger zsemléket vágd félbe, majd vajjal megkenve pirítsd aranybarnára egy serpenyőben.

    A zsemléket szárazon is piríthatod, de a vajjal finomabb lesz. Figyelj, hogy ne égjenek meg!

    5

    A tzatziki elkészítéséhez reszeld le az uborkát, nyomkodd ki a levét, majd keverd össze a görög joghurttal, az apróra vágott fokhagymával, kaporral, citromlével és egy csipet sóval.

    Az uborkát alaposan nyomkodd ki, különben a tzatziki túl híg lesz. A tzatzikit érdemes előre elkészíteni, hogy az ízek összeérjenek.

    6

    A zsemle alsó felére kend a tzatzikit, majd helyezz rá egy salátalevelet.

    A tzatziki mennyiségét ízlés szerint szabályozhatod, de ne vidd túlzásba, hogy ne áztassa el a zsemlét.

    7

    Tedd rá a fetával megszórt húspogácsát, majd helyezd rá a paradicsomszeleteket és a vékonyra szeletelt vöröshagymát.

    A feta mennyiségével is játszhatsz, de a sós íz miatt óvatosan adagold.

    8

    A zsemle felső felét kend meg egy kevés olívaolajjal, majd helyezd rá a hamburgert.

    Az olívaolaj helyett használhatsz egy kevés tzatzikit is a zsemle tetejére, ha intenzívebb ízt szeretnél.

    9

    Azonnal tálald sült burgonyával vagy görög salátával kiegészítve.

    A görög salátához használj minőségi olívaolajat és friss zöldségeket.