A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd elkeverjük. Ez segít a tészta egyenletes állagának elérésében.
A liszt átszitálása segít levegősebbé tenni a tésztát, így a calzone könnyebb lesz.
Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd hozzáadjuk a liszthez. Beleöntjük az olívaolajat is, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát.
A víz hőmérséklete legyen langyos, ne forró, mert a forró víz elpusztítja az élesztőt.
A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha ragad, kevés lisztet adhatunk hozzá, de ne túl sokat, mert kiszáríthatja a tésztát.
A tészta akkor jó, ha elválik a tál falától és rugalmas tapintású.
Egy enyhén olajozott tálban lefedve kelesztjük kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tésztát meleg helyen kelesztjük, hogy gyorsabban megkeljen. A lefedés megakadályozza, hogy a tészta kiszáradjon.
Közben a spenótot megmossuk, lecsöpögtetjük és durvára vágjuk. A fokhagymát finomra aprítjuk.
A spenótot alaposan mossuk meg, hogy ne maradjon benne homok.
Egy serpenyőben kevés olívaolajon a fokhagymát és a spenótot együtt megfonnyasztjuk, majd félretesszük hűlni.
Ne pirítsuk meg a fokhagymát, mert megéghet és keserű lesz.
A görög joghurtot egy tálban összekeverjük a reszelt mozzarellával, a spenóttal és az oregánóval, hogy krémes tölteléket kapjunk.
A görög joghurt helyett használhatunk más krémes sajtot is, például ricottát.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kör alakúra nyújtjuk.
Az átgyúrás segít eltávolítani a felesleges levegőt a tésztából.
A paradicsomszószt vékonyan megkenjük a tészták felén, ügyelve arra, hogy a szélek szabadon maradjanak.
A paradicsomszósz helyett használhatunk más szószt is, például pestót.
A paradicsomos részre rákanalazzuk a joghurtos-sajtos-spenótos tölteléket.
Ne tegyünk túl sok tölteléket, mert sütés közben kifolyhat.
A tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk, majd egy villa segítségével jól összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
A villa használata segít a szélek alapos lezárásában, és dekoratív is.
A calzonékat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd felvert tojással lekenjük, hogy szép aranybarna színt kapjanak.
A tojás helyett tejjel is lekenhetjük a calzonékat, ha allergiásak vagyunk a tojásra.
Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő sütőtől függően változhat, figyeljük a calzone színét. Ha túl gyorsan barnul, takarjuk le alufóliával.
A kész calzonékat pár percig pihentetjük, majd melegen tálaljuk.
A pihentetés segít, hogy a töltelék ne folyjon ki azonnal a calzone felvágásakor.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.