Frissen sült Görög Joghurtos Calzone

Görög joghurtos calzone

A görög joghurtot régóta használják különböző ételekben, és a mediterrán konyhában is nagy népszerűségnek örvend. A joghurtos calzone egy könnyedebb, lágyabb töltelékkel készül, amely tökéletesen harmonizál a frissen sült tészta ropogós textúrájával. A spenót és az oregánó hozzáadása még gazdagabbá teszi az ízvilágot, így ez a recept ideális választás azok számára, akik egészségesebb alternatívát keresnek a hagyományos pizzákhoz.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 50 perc
680 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Meleg víz
10 g
30 ml Olívaolaj
200 g Görög joghurt
200 g Mozzarella sajt
150 g Paradicsomszósz
100 g Friss spenót
2 gerezd Fokhagyma
2 tk. Oregánó
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd elkeverjük. Ez segít a tészta egyenletes állagának elérésében.

    A liszt átszitálása segít levegősebbé tenni a tésztát, így a calzone könnyebb lesz.

    2

    Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd hozzáadjuk a liszthez. Beleöntjük az olívaolajat is, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát.

    A víz hőmérséklete legyen langyos, ne forró, mert a forró víz elpusztítja az élesztőt.

    3

    A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha ragad, kevés lisztet adhatunk hozzá, de ne túl sokat, mert kiszáríthatja a tésztát.

    A tészta akkor jó, ha elválik a tál falától és rugalmas tapintású.

    4

    Egy enyhén olajozott tálban lefedve kelesztjük kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tésztát meleg helyen kelesztjük, hogy gyorsabban megkeljen. A lefedés megakadályozza, hogy a tészta kiszáradjon.

    5

    Közben a spenótot megmossuk, lecsöpögtetjük és durvára vágjuk. A fokhagymát finomra aprítjuk.

    A spenótot alaposan mossuk meg, hogy ne maradjon benne homok.

    6

    Egy serpenyőben kevés olívaolajon a fokhagymát és a spenótot együtt megfonnyasztjuk, majd félretesszük hűlni.

    Ne pirítsuk meg a fokhagymát, mert megéghet és keserű lesz.

    7

    A görög joghurtot egy tálban összekeverjük a reszelt mozzarellával, a spenóttal és az oregánóval, hogy krémes tölteléket kapjunk.

    A görög joghurt helyett használhatunk más krémes sajtot is, például ricottát.

    8

    A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kör alakúra nyújtjuk.

    Az átgyúrás segít eltávolítani a felesleges levegőt a tésztából.

    9

    A paradicsomszószt vékonyan megkenjük a tészták felén, ügyelve arra, hogy a szélek szabadon maradjanak.

    A paradicsomszósz helyett használhatunk más szószt is, például pestót.

    10

    A paradicsomos részre rákanalazzuk a joghurtos-sajtos-spenótos tölteléket.

    Ne tegyünk túl sok tölteléket, mert sütés közben kifolyhat.

    11

    A tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk, majd egy villa segítségével jól összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét.

    A villa használata segít a szélek alapos lezárásában, és dekoratív is.

    12

    A calzonékat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd felvert tojással lekenjük, hogy szép aranybarna színt kapjanak.

    A tojás helyett tejjel is lekenhetjük a calzonékat, ha allergiásak vagyunk a tojásra.

    13

    Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

    A sütési idő sütőtől függően változhat, figyeljük a calzone színét. Ha túl gyorsan barnul, takarjuk le alufóliával.

    14

    A kész calzonékat pár percig pihentetjük, majd melegen tálaljuk.

    A pihentetés segít, hogy a töltelék ne folyjon ki azonnal a calzone felvágásakor.