Gravlax borókabogyóval tálalva, friss kaporral és fűszeres marináddal

Gravlax borókabogyóval

A gravlax a hagyományos skandináv konyha egyik legismertebb fogása. A halat sóval, cukorral és különféle fűszerekkel, mint például borókabogyóval marinálják, majd hűtőben érlelik. A gravlax hagyománya a vikingek idejére nyúlik vissza, és a mai napig fontos része a skandináv ünnepi étkezéseknek. Az érlelés során a fűszerek és a pálinka mély ízeket adnak a lazacnak, míg a kapor frissességet biztosít. A gravlax tökéletes előétel lehet egy ünnepi vacsorán vagy egy különleges családi összejövetelen. Egy-egy szeletet friss kenyérrel, vagy akár salátával is fogyaszthatunk.

Előkészület 15 perc
Elkészítés N/A
Teljes 48 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
800 g Lazac filé
50 g
50 g Cukor
10 g Borókabogyó
20 g Friss kapor
1 tk. Fekete bors
1 ek. Pálinka (vagy vodka)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A lazac filét alaposan öblítsd le, majd töröld szárazra egy papírtörlővel. Ügyelj arra, hogy a filé bőrös oldalát ne sértsd meg.

    Ha a lazac filét bőrösen vásároltad, ügyelj arra, hogy ne hagyj rajta pikkelyeket. Ha van, távolítsd el őket.

    2

    Készítsd el a só-cukor keveréket. Egy tálban keverd össze a sót, a cukrot, a finomra őrölt fekete borsot és a durvára tört borókabogyót.

    Ha szereted az intenzívebb ízeket, egy kis extra borókabogyót is adhatsz hozzá, hogy a fűszeres aromák kiemelkedjenek.

    3

    A lazac filé egyik oldalát alaposan dörzsöld be a fűszeres keverékkel, majd tedd egy tálba vagy egy megfelelő méretű tálcára.

    Ne hagyj ki egyetlen részt sem! A fűszeres keverék minden egyes részére egyenletesen kerüljön.

    4

    Szórd meg a lazacot friss kaporral, majd önts rá egy evőkanál pálinkát (vagy vodkát), hogy segítse a fűszerek feloldódását és a lazac ízesítését.

    Ha nincs pálinkád, a vodka is kiváló alternatíva, de az ízek nem lesznek olyan intenzívek.

    5

    Fedd le a tálat, és tedd a lazacot a hűtőbe 48 órára. Az első 24 órában napi egyszer fordítsd meg a filét, hogy a fűszeres keverék egyenletesen beépüljön a hal húsába.

    A hosszabb érlelés intenzívebb ízeket eredményez, de ha türelmetlen vagy, 24 óra is elegendő lehet.

    6

    Amikor letelt az érlelési idő, vedd ki a lazacot, és töröld le róla a fűszerkeverék maradékát egy papírtörlővel.

    A gravlaxot vékony szeletekre vágva tálald. Ha nem fogy el azonnal, hűtőben tárold, és fogyaszd el 3 napon belül.