Gravlax bor贸kabogy贸val t谩lalva, friss kaporral 茅s f疟szeres marin谩ddal

Gravlax bor贸kabogy贸val

A gravlax a hagyom谩nyos skandin谩v konyha egyik legismertebb fog谩sa. A halat s贸val, cukorral 茅s k眉l枚nf茅le f疟szerekkel, mint p茅ld谩ul bor贸kabogy贸val marin谩lj谩k, majd h疟t艖ben 茅rlelik. A gravlax hagyom谩nya a vikingek idej茅re ny煤lik vissza, 茅s a mai napig fontos r茅sze a skandin谩v 眉nnepi 茅tkez茅seknek. Az 茅rlel茅s sor谩n a f疟szerek 茅s a p谩linka m茅ly 铆zeket adnak a lazacnak, m铆g a kapor frissess茅get biztos铆t. A gravlax t枚k茅letes el艖茅tel lehet egy 眉nnepi vacsor谩n vagy egy k眉l枚nleges csal谩di 枚sszej枚vetelen. Egy-egy szeletet friss keny茅rrel, vagy ak谩r sal谩t谩val is fogyaszthatunk.

El艖k茅sz眉let 15 perc
Elk茅sz铆t茅s N/A
Teljes 48 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozz谩val贸k

Adagok: 6
800 g Lazac fil茅
50 g S贸
50 g Cukor
10 g Bor贸kabogy贸
20 g Friss kapor
1 tk. Fekete bors
1 ek. P谩linka (vagy vodka)

Bev谩s谩rl贸 kos谩r ikon Bev谩s谩rl贸 lista (0)

    Allerg茅n inform谩ci贸

    Elk茅sz铆t茅si L茅p茅sek

    1

    A lazac fil茅t alaposan 枚bl铆tsd le, majd t枚r枚ld sz谩razra egy pap铆rt枚rl艖vel. 脺gyelj arra, hogy a fil茅 b艖r枚s oldal谩t ne s茅rtsd meg.

    Ha a lazac fil茅t b艖r枚sen v谩s谩roltad, 眉gyelj arra, hogy ne hagyj rajta pikkelyeket. Ha van, t谩vol铆tsd el 艖ket.

    2

    K茅sz铆tsd el a s贸-cukor kever茅ket. Egy t谩lban keverd 枚ssze a s贸t, a cukrot, a finomra 艖r枚lt fekete borsot 茅s a durv谩ra t枚rt bor贸kabogy贸t.

    Ha szereted az intenz铆vebb 铆zeket, egy kis extra bor贸kabogy贸t is adhatsz hozz谩, hogy a f疟szeres arom谩k kiemelkedjenek.

    3

    A lazac fil茅 egyik oldal谩t alaposan d枚rzs枚ld be a f疟szeres kever茅kkel, majd tedd egy t谩lba vagy egy megfelel艖 m茅ret疟 t谩lc谩ra.

    Ne hagyj ki egyetlen r茅szt sem! A f疟szeres kever茅k minden egyes r茅sz茅re egyenletesen ker眉lj枚n.

    4

    Sz贸rd meg a lazacot friss kaporral, majd 枚nts r谩 egy ev艖kan谩l p谩link谩t (vagy vodk谩t), hogy seg铆tse a f疟szerek felold贸d谩s谩t 茅s a lazac 铆zes铆t茅s茅t.

    Ha nincs p谩link谩d, a vodka is kiv谩l贸 alternat铆va, de az 铆zek nem lesznek olyan intenz铆vek.

    5

    Fedd le a t谩lat, 茅s tedd a lazacot a h疟t艖be 48 贸r谩ra. Az els艖 24 贸r谩ban napi egyszer ford铆tsd meg a fil茅t, hogy a f疟szeres kever茅k egyenletesen be茅p眉lj枚n a hal h煤s谩ba.

    A hosszabb 茅rlel茅s intenz铆vebb 铆zeket eredm茅nyez, de ha t眉relmetlen vagy, 24 贸ra is elegend艖 lehet.

    6

    Amikor letelt az 茅rlel茅si id艖, vedd ki a lazacot, 茅s t枚r枚ld le r贸la a f疟szerkever茅k marad茅k谩t egy pap铆rt枚rl艖vel.

    A gravlaxot v茅kony szeletekre v谩gva t谩lald. Ha nem fogy el azonnal, h疟t艖ben t谩rold, 茅s fogyaszd el 3 napon bel眉l.