Gravlax citromfűvel, friss hal szeletekkel és zöldségekkel

Gravlax citromfűvel

A gravlax, a tradicionális skandináv étel, az ősi hal érlelési módszerek egyikét alkalmazza. A halat fűszerekkel, sóval és cukorral készítik el, és a hűtőben érlelik. A citromfű hozzáadása egy friss, citrusos ízt ad, amely kiemeli a hal természetes zamatát. A gravlaxot hagyományosan kenyérrel, mustáros szószokkal, vagy friss zöldségekkel tálalják. Ez az étel nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is, mivel gazdag omega-3 zsírsavakban és fehérjében.

Előkészület 10 perc
Elkészítés N/A
Teljes 1 nap
300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Friss lazacfilé
2 ek.
2 ek. Cukor
2 ág Citromfű
0.5 tk. Friss bors
2 ág Dill
1 ek. Limoncello (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A lazacfilét alaposan öblítsd le hideg vízzel, majd töröld szárazra egy papírtörlővel.

    A lazac frissessége kulcsfontosságú, hogy a gravlax íze tökéletes legyen.

    2

    Keverd össze a sót, cukrot, borsot, és a finomra vágott citromfűt egy tálban.

    A citromfű friss, citrusos ízt ad, ami kiemeli a lazac természetes ízét.

    3

    A keveréket egyenletesen dörzsöld bele a lazac mindkét oldalába, ügyelve arra, hogy minden része jól be legyen vonva.

    Ne félj a sótól, mivel segít megőrizni a lazac frissességét és kiemeli a fűszerek ízét.

    4

    Tedd a lazacot egy műanyag fóliával bélelt tálba vagy egy nagyobb tárolóedénybe, és fedd le. Ha szeretnéd, önts rá egy kis limoncellót is, hogy egy plusz ízt adjon az ételnek.

    A limoncello opcionális, de ha szeretnéd, extra frissességet és citrusos aromát ad a halnak.

    5

    Helyezd a tálat hűtőbe, és hagyd érlelődni 24-48 órán keresztül, hogy a fűszerek és a só kellően átjárják a halat.

    Minél tovább pihenteted, annál jobban átjárja a só és a citromfű íze, de ne hagyd túl sokáig, mert a hal túlságosan sóssá válhat.

    6

    Miután letelt az érlelési idő, vedd ki a lazacot, és töröld le róla a só-cukor keveréket. A gravlaxot fel lehet szeletelni, és friss pékáruval, vagy akár egy salátában tálalni.

    A gravlaxot vékony szeletekre vágva a legjobb tálalni, hogy az ízek minél jobban kiemelkedjenek.