Gravlax mustáros kapormártással, friss lazacfilé

Gravlax mustáros kapormártással

A gravlax, vagyis a svéd pácolt lazac egy hagyományos étel, amelyet a 16. században kezdtek el készíteni Skandináviában. Az eredeti receptben a lazacot sóval, cukorral és kaporral pácolták, majd hosszú ideig érlelték. A mustáros kapormártás modern kiegészítője a klasszikus gravlaxnak, amely még ínycsiklandóbbá teszi ezt az ételt. A gravlaxot gyakran előételként tálalják, és tökéletes választás egy elegáns vacsorához vagy ünnepi étkezéshez.

Előkészület 30 perc
Elkészítés N/A
Teljes 30 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Lazacfilé
1 tk.
1 tk. Cukor
2 ek. Friss kapor
1 tk. Friss citromlé
1 tk. Mustármag
1 csipet Fehér bors
50 ml Víz
2 ek. Friss mustár
1 ek. Méz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A lazacfilét mosd meg, és tisztítsd meg. Szárazra töröld, majd tedd egy nagyobb tálba. A sót és a cukrot egyenletesen oszlasd el a lazac bőrén és húsán.

    A lazacot legalább 2 órán keresztül hagyd sózni és cukrozni, hogy az ízek jól átjárják.

    2

    A friss kaprot aprítsd fel, és szórd rá a lazacfilére, majd önts rá friss citromlevet. Az összes hozzávalót alaposan dolgozd bele a lazacba.

    A kapor és a citrom íze tökéletesen kiegészíti a lazac finom, friss aromáját. Ha szereted a markánsabb ízeket, egy kis extra citromhéjat is reszelhetsz a lazacra.

    3

    A lazacot most fedd le fóliával, és tedd a hűtőbe 24-48 órára. Az idő előrehaladtával egyre inkább összeérnek az ízek.

    Minél tovább pihenteted a lazacot, annál intenzívebb lesz az íze, így ha van időd, hagyd pihenni egy kicsit hosszabb ideig.

    4

    Amíg a lazac érlelődik, készítsd el a mustáros kapormártást. A mustármagot, fehér borsot, és egy kis vizet egy tálba öntve kezd el összekeverni.

    Ha szereted a krémesebb szószt, akkor egy kicsit több vizet adva még lágyabbá teheted a mustáros mártást.

    5

    A mustárhoz add hozzá a friss mustárt, a mézet és a kaprot, majd keverd alaposan össze. Ha szükséges, ízesítsd sóval.

    A méz lágy édes íze kiemeli a mustár és a kapor fűszerességét, míg a friss kapor egy különleges, friss aromát ad a mártásnak.

    6

    Miután a lazac érlelődött, vágd vékony szeletekre, és tálald a mustáros kapormártással.

    A gravlaxot remekül lehet tálalni friss bagettel vagy pirítóssal, de akár salátával is nagyon jól illik.