Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.
A lisztet érdemes átszitálni, hogy levegősebb legyen a tészta.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.
A keléshez ideális hely egy langyos sütő (kb. 30°C) vagy egy meleg radiátor közelében.
A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd fel, majd egy serpenyőben kevés olívaolajon pirítsd meg.
A hagymát alacsony lángon pirítsuk, hogy ne égjen meg.
Add hozzá a darált húst, és süsd közepes lángon, amíg barnára pirul. Sózd, borsozd, majd öntsd hozzá a paradicsomszószt és szórd meg oregánóval és bazsalikommal.
A húst addig süssük, amíg minden oldala megbarnul, ez adja meg a ragu ízét.
Főzd a húsos ragut 10-15 percig alacsony lángon, hogy az ízek összeérjenek, majd hagyd kihűlni.
Minél tovább főzzük a ragut, annál intenzívebb lesz az íze.
A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.
A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki, hogy ne ragadjon.
A tészta egyik felére kanalazz a húsos raguból, majd szórd rá a reszelt mozzarellát és parmezánt.
Ne tegyünk túl sok tölteléket, mert akkor nehezebb lesz összehajtani a calzonét.
Hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.
A széleket villával is lenyomkodhatjuk, ez szép mintát ad és jobban összetapasztja a tésztát.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.
A tojás helyett tejjel is megkenhetjük a tetejét.
Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
A sütési idő függ a sütőtől, figyeljük, hogy a tészta aranybarna legyen.
Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.
Hagyjuk hűlni kicsit, mielőtt felvágjuk, különben a forró töltelék megégethet.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.