Idli rizzsel, frissen készítve, tálalva

Idli rizzsel

Az idli egy tradicionális dél-indiai étel, amelyet évezredek óta készítenek. Az idli pufók rizslágyak, amelyek párolva készülnek, és gyakran fogyasztják reggelire, chutney és sambar kíséretében. Az idli könnyű és tápláló étel, amely a dél-indiai konyha alapvető része.

Előkészület 4 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 4 perc
300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Rizs
100 g Lencse (Toor dal vagy urad dal)
1 tk. Élesztő
1 tk.
150 ml Meleg víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst és a lencsét külön áztatom meleg vízben 6-8 órán át.

    Az áztatás segít abban, hogy a rizs és lencse könnyebben emészthető legyen.

    2

    Az élesztőt feloldom meleg vízben, és hozzáadom az áztatott rizshez és lencséhez.

    Használj langyos vizet az élesztő feloldásához, ne túl forrót, hogy az élesztő ne pusztuljon el.

    3

    A rizs-lencse keveréket turmixgépben vagy habarcsban sima tésztává keverem.

    A tészta ne legyen túl híg, hanem olyan állagú, mint egy palacsintatészta.

    4

    A tésztát egy tiszta konyharuhával letakarom, és 6-8 órán át meleg helyen hagyom kelni.

    A tészta a kelesztés során szép buborékos lesz, és ezáltal puha, könnyű idliket kapunk.

    5

    Miután a tészta megkelt, sót adok hozzá, és jól összekeverem.

    A sót csak a kelés után add hozzá, hogy az ne akadályozza a kelesztést.

    6

    Az idli formákat enyhén olajozom, majd a tésztát beleöntöm és párolom 15-20 percig, amíg meg nem keményednek.

    Használj fedőt a pároláshoz, hogy a gőz segítse az idli tészta megfelelő megkötését.

    7

    Miután az idlik elkészültek, óvatosan kiveszem őket a formákból.

    Hagyj egy kis időt az idlik hűlni, hogy könnyebben eltávolíthatóak legyenek a formákból.