Iskender kebab fűszeres paradicsomszósszal joghurtos fokhagymás öntettel és pirított pitával tálalva

Iskender kebab fűszeres paradicsomszósszal

Az Iskender kebab a török konyha egyik legismertebb étke, amelyet először a Bursa városában alkottak meg. Az étel különlegessége, hogy a hús, joghurtos fokhagymás öntettel és fűszeres paradicsomszósszal, valamint pirított pitával tálalva egy gazdag és ínycsiklandó ételt alkot. Az étel története a 19. század végére nyúlik vissza, amikor Iskender Efendi először készítette el a kebabot a saját éttermében.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Bárányhús (vagy marhahús)
4 db Pita kenyér
200 g Joghurt
3 ek. Olívaolaj
1 tk. Fűszerpaprika
0.5 tk. Fekete bors
0.5 tk.
2 gerezd Fokhagyma
1 db Citrom
50 g Vaj
3 db Paradicsom
200 ml Húslé (vagy víz)
1 tk. Cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A húsokat vékony szeletekre vágjuk, majd egy tálban elkeverjük az olívaolajjal, fűszerpaprikával, sóval és borssal. Hagyjuk pácolódni legalább 30 percig, hogy a fűszerek átjárják a húst.

    A hús pácolása fontos, hogy minél ízesebb legyen. Ha van rá időd, hagyd pácolódni egy éjszakán át.

    2

    A pita kenyereket vágd fel kisebb darabokra, és egy serpenyőben egy evőkanál olívaolajjal pirítsd meg őket, amíg ropogósak nem lesznek.

    A pirított pita adja a kebab alapját, tehát ügyelj arra, hogy ne égjenek meg, de ne is legyenek túl puhák.

    3

    A fokhagymát reszeld le, majd keverd össze a joghurttal. A joghurtot tedd félre, hogy az ízek összeérjenek.

    A joghurtos öntet a kebab egyik kulcsfontosságú eleme. Friss fokhagymát használj, hogy intenzívebb ízt kapj.

    4

    A pácban lévő húst egy serpenyőben vagy grillen süsd meg közepes lángon, amíg szép pirosra nem sül. Mivel vékony szeletekben van, gyorsan megsül, tehát figyelj rá, hogy ne száradjon ki.

    Ha nincs grill, a serpenyő is tökéletes, de egy grillsütővel való sütés még jobban kiemeli a hús ízét.

    5

    A vajat olvaszd meg egy serpenyőben, és öntsd rá a megsült húsra, hogy még szaftosabbá váljon.

    A vaj nemcsak ízletesebbé teszi a húst, hanem extra gazdagságot ad a kebabnak.

    6

    A paradicsomokat hámozd meg, és apróra vágd. Egy serpenyőben olívaolajon pirítsd meg őket. Add hozzá a húslét (vagy vizet), cukrot és egy csipet sót, és hagyd forrni, amíg egy sűrű, fűszeres szósz nem alakul ki.

    A paradicsomszósz édességét és savasságát jól kiegyensúlyozhatod a cukorral és sóval.

    7

    A kész paradicsomszószt öntsd a pirított pita kenyérre, majd tálald a sült húst, öntsd rá a joghurtos fokhagymás szószt és a forró vajjal.

    A joghurtos szósz és a vaj kombinációja igazán különlegessé teszi az ételt, próbáld meg mindkettőt bőségesen használni.

    8

    Tálald a klasszikus Iskender kebabot citromkarikákkal és egy kis extra joghurttal a tetején.

    A citromlé felfrissíti az ízeket, és még jobban kiemeli a fűszereket.