İskender kebab tányéron: kenyérkockán sült hús paradicsommártással, vajjal, joghurttal és grillezett zöldségekkel

İskender Kebab (Vajjal és Joghurtos Szósszal)

Az İskender kebab története az 1800-as évek végére vezethető vissza, Bursa városába, ahol egy İskender Efendi nevű séf alkotta meg. A klasszikus döner alapötletét egyedivé tette azzal, hogy a húst kenyérkockákra helyezte, meleg paradicsommártással és forró vajjal öntötte le, mellé pedig friss joghurtot kínált. Ez a fogás mára ikonikus török étellé vált, amelyet szinte minden étteremben megtalálni – de otthon is elkészíthető! A forró vaj, a savanykás joghurt és a szaftos hús tökéletes harmóniát alkot. Tipp: A joghurt legyen hideg, a vaj pedig forró, így az ízélmény még intenzívebb. Az İskender kebab ideális hétvégi ebéd vagy különleges családi vacsora, amely garantáltan lenyűgöz.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 40 perc
1520 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Marha- vagy bárányhús (döner stílusban, vékonyra szeletelve)
4 db Lapos kenyér (pita vagy török kenyér)
50 g Vaj
3 ek. Paradicsompüré
100 ml Víz
1 tk.
200 g Natúr joghurt
2 db Paradicsom (grillezett)
2 db Zöld paprika (grillezett)
1 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A lapos kenyeret felkockázzuk és serpenyőben vagy sütőben enyhén megpirítjuk, míg kívül ropogós, belül puha marad. Tipp: Használj kevés olívaolajat, hogy ne legyen túl zsíros.

    Ha nincs lapos kenyered, használhatsz pitát vagy tortillát is. A kenyérkockákat sütőben is megpiríthatod, hogy egyenletesebben süljenek át.

    2

    Egy kis lábasban a paradicsompürét kevés vízzel elkeverjük, megsózzuk, és alacsony lángon 5–6 percig főzzük, amíg sűrű, fényes mártás lesz belőle.

    A paradicsommártásba adhatsz egy kevés cukrot, hogy ellensúlyozd a savanykás ízt. Ha szeretnéd, fűszerezheted oregánóval vagy bazsalikommal is.

    3

    A vajat külön megolvasztjuk, de nem pirítjuk, csak felmelegítjük. Tipp: Tálaláskor a forró vajat közvetlenül a húsra öntjük – ez adja meg az İskender jellegzetes karakterét.

    A vaj helyett használhatsz tisztított vajat (ghee), ami még gazdagabb ízt ad. Ügyelj, hogy a vaj ne égjen meg, mert keserű lesz.

    4

    A döner stílusú húst egy serpenyőben átmelegítjük vagy enyhén lepirítjuk, ha frissen készül, grillezzük szeletekben. Tipp: Ne süsd túl, mert könnyen kiszáradhat!

    Ha nincs döner húsod, használhatsz marha- vagy bárányhúst is, amit vékony szeletekre vágsz és megsütsz. A húst érdemes előzőleg bepácolni, hogy még ízletesebb legyen.

    5

    Tálalás: egy nagy tányérra szórjuk a pirított kenyérkockákat, ráhalmozzuk a meleg húst, meglocsoljuk paradicsommártással, majd a forró vajjal. Mellé kanalazzuk a joghurtot.

    A joghurtot ízesítheted egy kevés fokhagymával vagy mentával. A tányér közepére halmozd a húst, hogy látványosabb legyen.

    6

    A paradicsomot és zöld paprikát félbevágva grillen vagy serpenyőben megpirítjuk, majd a kebab mellé tálaljuk. Tipp: A tálalás legyen rétegezett és bőséges – ez a kulcsa az autentikus élménynek.

    A zöldségeket grillezheted faszénen is, hogy füstös ízük legyen. A paradicsomot és a paprikát ne süsd túl, hogy ne veszítsék el a nedvességtartalmukat.