Jalapeños szezámos lime mártás tálalva

Jalapeños szezámos lime mártás

A jalapeños szezámos lime mártás az ázsiai konyha inspirációjával készült, ötvözve a jalapeño paprika csípős karakterét a lime frissességével és a szezámolaj diós aromájával. Ez a szósz tökéletesen illik grillezett húsokhoz, tésztákhoz vagy akár zöldségekhez is. Az ízek harmonikus kombinációja fűszeres, savanykás és enyhén édes, ami különleges ízélményt nyújt. Az elkészítése gyors és egyszerű, mégis gazdag ízvilágot kínál, amely feldobja a hétköznapi fogásokat és különleges alkalmakra is ideális választás.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 20 perc
150 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
2 db Friss jalapeño paprika
2 db Friss lime leve
1 tk. Lime héja
20 ml Szezámolaj
1 ek. Pirított szezámmag
2 ek. Szójaszósz
1 ek. Méz
1 gerezd Fokhagyma
10 g Gyömbér

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Aprítsd finomra a jalapeño paprikát (a magokat eltávolíthatod, ha kevésbé csípős szószt szeretnél), a fokhagymát és a gyömbért. Reszeld le az egyik lime héját, majd facsard ki mindkét lime levét.

    A jalapeño paprika aprításakor használj kesztyűt, hogy elkerüld a bőr irritációját. A lime héját reszelés előtt alaposan mosd meg.

    2

    Egy közepes serpenyőben melegítsd fel a szezámolajat közepes lángon, majd add hozzá az aprított fokhagymát és gyömbért. Pirítsd 1-2 percig, amíg illatos lesz.

    Ne pirítsd túl a fokhagymát és a gyömbért, mert megéghetnek és keserű ízt adhatnak a mártásnak.

    3

    Add hozzá az aprított jalapeño paprikát, majd öntsd hozzá a szójaszószt, a lime levét és a reszelt lime héját. Keverd össze alaposan.

    A lime héját csak a külső, zöld rétegét reszeld le, mert a fehér rész keserű lehet.

    4

    Add hozzá a mézet, majd folyamatos keverés mellett főzd 5-7 percig, amíg a szósz kissé besűrűsödik.

    A folyamatos keverés megakadályozza, hogy a méz leégjen az edény aljára.

    5

    Vedd le a tűzről, majd szórd meg pirított szezámmaggal. Ha simább állagot szeretnél, pürésítsd botmixerrel.

    A szezámmagot száraz serpenyőben pirítsd meg, amíg illatos és aranybarna nem lesz. Ügyelj rá, hogy ne égesd meg.

    6

    A kész mártást tálald sült húsok, grillezett zöldségek vagy tészták mellé. Hűtőben tárolva akár 3-4 napig is frissen tartható.

    A mártás ízei jobban összeérnek, ha tálalás előtt legalább 30 percet a hűtőben pihenteted.