Janssons frestelse húsos változatban, egy gazdag és krémes svéd étel krumplival és füstölt hússal

Janssons Frestelse Húsos Változatban

A Janssons frestelse egy klasszikus svéd étel, amely a 18. századi svéd konyhából származik. A hagyományos receptben szardínia, burgonya és tejszín alkotja az étel alapját. Az ételt gyakran tálalják karácsonyi vagy ünnepi alkalmakkor Svédországban. A húsos változat hozzáadott füstölt húsával egy gazdagabb ízvilágot kínál, ami különösen népszerű a családi étkezéseken. Az étel egy igazi svéd klasszikus, amely gazdag és krémes állagával mindenkit elvarázsol.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 50 perc
Teljes 1 óra 10 perc
700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
800 g Krumpli
1 db Hagyma
2 doboz Szardínia (konzerv)
150 g Füstölt hús (például szalonna)
400 ml Tej
200 ml Tejszín
1 tk.
0.5 tk. Bors
2 ek. Vaj
1 csokor Petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A krumplit hámozd meg és vágd vékony szeletekre.

    A krumpli szeleteknek egyenleteseknek kell lenniük, hogy egyenletesen süljenek meg.

    2

    A hagymát vágd finomra, majd egy serpenyőben vajon pirítsd meg, amíg üveges nem lesz.

    A hagyma pirítása előtt ne használd túl magas hőmérsékleten, hogy ne égjen meg.

    3

    A füstölt húst apró kockákra vágd és a hagymához add hozzá, pirítsd együtt még 3-4 percig.

    A füstölt húsnak ropogósra kell sülnie, hogy extra ízt adjon az ételnek.

    4

    A szardíniát öntsd le az olajról és vágd fel kisebb darabokra.

    Ha nem szereted a szardíniát, helyettesítheted tonhallal vagy más tengeri hallal.

    5

    Egy tűzálló tálat kenj ki vajjal, majd kezd el rétegezni a következő sorrendben: egy réteg krumpli, egy réteg hagyma-füstölt hús-szardínia keverék, majd újra krumpli. A végén öntsd le a tejszínnel és tejjel kevert sóval és borssal.

    A rétegeket ne nyomd le túlságosan, hogy a krumpli jól át tudjon sülni.

    6

    Fedd le a tálat fóliával, és süsd előmelegített 180°C-os sütőben 30 percig. Ezután vedd le a fóliát és süsd tovább 10-15 percig, hogy a teteje szép aranybarna legyen.

    A fólia alatt való sütés segít, hogy a krumpli puhára sül, a végén a fólia eltávolítása pedig ropogós felszínt eredményez.

    7

    Miután elkészült, tálald a janssons frestelsét frissen, petrezselyemmel díszítve.

    A petrezselyem friss íze és színe tökéletesen illik a gazdag, sós ételhez.