Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
Fontos, hogy a tej langyos legyen, ne forró, mert a forró tej elpusztítja az élesztőt, és nem fog felfutni.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.
A hideg vajat a legkönnyebben kézzel tudod elmorzsolni a liszttel. Ügyelj arra, hogy ne olvadjon meg a vaj.
Add hozzá a juhtúrót, a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású.
Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.
A hajtogatás során a tészta rétegei közé levegő kerül, ami sütés közben leveles szerkezetet eredményez.
Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.
Meleg helyen a tészta gyorsabban megkel.
Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.
A pogácsaszaggató méretétől függ a pogácsák végső mérete. Válaszd ki a neked tetsző méretet.
Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.
A tojás szép, fényes színt ad a pogácsák tetejének.
Szórd meg reszelt sajttal a tetejüket, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.
A sütési idő függ a sütő típusától. Figyeld a pogácsákat, és ha aranybarnák, vedd ki őket a sütőből.
Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, puha állaggal és ropogós sajtréteggel a tetején.
A frissen sült pogácsa a legfinomabb! Ha marad, légmentesen záródó dobozban tárold.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.