Kanelbulle csokoládé darabokkal, frissen sütve, aranybarnára pirulva tálalva

Kanelbulle csokoládé darabokkal

A kanelbulle a skandináv pékségek egyik legismertebb süteménye, különösen Svédországban és Finnországban. A fahéjas csiga hagyományosan október 4-én, a Kanelbullens dag ünnepén kerül az asztalokra, de népszerű reggeliként, kávé mellé is. Ez a változat csokoládé darabokkal gazdagított, modern csavar a klasszikus recepten, amely különösen kedvelt gyerekek és édesszájúak körében. Technikai tipp: a kelt tészta titka a türelem – hagyj elegendő időt a kelesztésre, hogy levegős és könnyű legyen. A csokidarabok sülés közben kissé megolvadnak, így minden harapás külön élmény. Tökéletes választás vendégvárónak, ünnepi alkalmakra vagy egy egyszerű hétvégi kényeztetéshez.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 45 perc
2900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
500 g Liszt
250 ml Tej
75 g Cukor
75 g Vaj
25 g Élesztő (friss vagy szárított)
0.5 tk.
1 db Tojás
2 tk. Fahéj
3 ek. Barnacukor
50 g Vaj (töltelékhez)
80 g Étcsokoládé darabok
1 db Tojás (kenéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, majd oldd fel benne az élesztőt egy teáskanál cukorral. Hagyd állni 10 percet, míg habos nem lesz.

    Ne legyen túl forró a tej, mert megölheti az élesztőt – legyen csak langyos!

    2

    Egy tálban keverd össze a lisztet, cukrot és sót. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, olvasztott vajat és a tojást. Gyúrd sima tésztává, majd fedd le és keleszd 1 órán át.

    Akkor jó a tészta, ha puha, rugalmas és elválik az edény falától.

    3

    Nyújtsd ki a tésztát téglalap alakúra kb. 0,5 cm vastagon. Kend meg a lágy vajjal, szórd meg a barnacukorral, fahéjjal és a csokoládé darabokkal.

    A csokoládét nyomkodd enyhén a tésztába, hogy ne potyogjon ki tekerés közben.

    4

    Tekerd fel a tésztát hosszában, majd vágd 2-3 cm vastag szeletekre. Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, hagyj köztük helyet. Takarva keleszd még 30 percig.

    Vágáskor használd cérnát vagy éles kést, hogy szép formájú csigák legyenek.

    5

    Kend meg a tetejüket felvert tojással, majd süsd előmelegített sütőben 180 °C-on 15-18 percig, amíg szépen megpirulnak.

    Sütés után hagyd 10 percet hűlni, így még puhábbak maradnak a belsejükben.