Karamellás kocka tálalva

Karamellás kocka

A karamellás kocka egy igazi klasszikus desszert, amely egyszerű elkészíthetősége és gazdag, édes íze miatt vált sokak kedvencévé. A vajas tészta roppanóssága és a krémes karamellréteg harmóniája tökéletes egyensúlyt teremt. Ez az édesség ideális választás ünnepekre vagy egyszerű hétköznapi kényeztetésre. Az elkészítés folyamata gyors és egyszerű, így akár kezdők is bátran nekivághatnak.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
200 g Finomliszt
100 g Vaj
50 g Cukor
1 db Tojás
200 ml Tejszín
150 g Barna cukor
1 csipet
1 tk. Vaníliakivonat

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze a lisztet, cukrot és egy csipet sót. Add hozzá az olvasztott vajat és a tojást, majd gyúrd sima tésztává.

    A vaj ne legyen túl forró, mert megfőzheti a tojást. A tészta ne legyen túl kemény, de ne is ragadjon. Ha túl lágy, adj hozzá egy kevés lisztet.

    2

    Nyújtsd ki a tésztát, és helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Szurkáld meg egy villával, hogy ne púposodjon fel.

    A sütőpapír megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. A villával megszurkálás segít, hogy a tészta egyenletesen süljön meg, és ne emelkedjen fel túlságosan.

    3

    Süsd elő a tésztát 180°C-on 15 percig, amíg világos aranybarna lesz. Hagyd hűlni.

    Fontos az elősütés, hogy a tészta ne ázzon el a karamelltől. Figyeld a tésztát sütés közben, nehogy megégjen.

    4

    Egy lábosban olvaszd meg a barna cukrot alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett. Amikor felolvadt, add hozzá a tejszínt és a vaníliakivonatot, majd keverd simára.

    A barna cukrot alacsony hőfokon kell olvasztani, hogy ne égjen meg. A folyamatos kevergetés segít, hogy egyenletesen olvadjon. A tejszín legyen szobahőmérsékletű, hogy ne csapódjon ki a karamell.

    5

    Forrald a karamellt 5-7 percig, hogy sűrűsödjön, majd öntsd rá az elősütött tésztára.

    A karamell akkor jó, ha bevonja a kanalat. Ne forrald túl sokáig, mert megkeményedhet. Azonnal öntsd a tésztára, amíg még folyékony.

    6

    Hűtsd le a süteményt hűtőszekrényben legalább 2 órán át, amíg a karamell megszilárdul.

    A hűtés elengedhetetlen, hogy a karamell megszilárduljon, és a sütemény szeletelhető legyen. Ha sietsz, tedd a fagyasztóba rövidebb időre.

    7

    Szeleteld fel négyzetekre, és tálald a karamellás kockákat hidegen vagy szobahőmérsékleten.

    A szeleteléshez használj éles kést, és töröld meg minden vágás után, hogy szép, egyenletes szeleteket kapj.