Kardamomos kheer, friss mandulával és rózsavízzel tálalva

Kardamomos kheer

A kheer az indiai konyha egyik legismertebb desszertje, amelyet gyakran főznek ünnepekkor és családi összejöveteleken. A kardamomos kheer a tradíciók szerint tej, rizs, és egyéb ízesítőkkel, például kardamommal, készül. A kheer gazdag és krémes állaga miatt tökéletes édesség azok számára, akik egy kis fűszeres édes ízre vágynak. A rózsavíz hozzáadása egy új dimenziót ad az ételnek, míg a mandula a tálalás során a kívánt ropogós textúrát biztosít.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
100 g Basmatirizs
500 ml Tej
50 g Cukor
2 tk. Kardamom
200 ml Víz
30 g Szeletelt mandula
1 ek. Rózsavíz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan öblítsd le, hogy eltávolítsd a fölösleges kemikáliákat és a keményítőt. Hagyj néhány percet, hogy a víz tiszta legyen.

    A basmatirizs különleges illata és íze adja a kheer egyedi karakterét. Az alapos öblítés segít, hogy a rizs ne legyen túl ragacsos.

    2

    Egy lábasban öntsd a vizet, tedd bele a rizst, és főzd lassú tűzön, amíg a rizs meg nem puhul, kb. 10-12 percig.

    Ha nem akarod, hogy a rizs túl pépes legyen, figyelj arra, hogy ne főzd túl. A rizs szép szemcsés marad, ha időnként megkevered.

    3

    Amikor a rizs megpuhult, add hozzá a tejet és a kardamomot, majd forrald fel az egészet. Csökkentsd a hőmérsékletet és hagyd lassan főni további 15-20 percig.

    A kardamom nemcsak illatosítja a desszertet, hanem egy különleges, frissítő ízt ad neki. Ha nem szereted az erősebb kardamomos ízt, használj kevesebb mennyiséget.

    4

    Add hozzá a cukrot és keverd el. Főzd még néhány percig, amíg a cukor teljesen feloldódik és a kheer sűrűsödik.

    A cukrot ízlés szerint is módosíthatod, ha édesebbre vagy kevésbé édesre szeretnéd.

    5

    Miután elkészült, vedd le a tűzről, és hagyd hűlni. Tálalás előtt szórd meg a szeletelt mandulával és egy kevés rózsavízzel.

    A rózsavíz nemcsak különleges illatot ad, hanem frissebbé is teszi a desszertet. Ha nem szereted, hagyd el, de érdemes kipróbálni.