Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a cukrot és a szárított élesztőt. Adj hozzá langyos vizet és az olívaolajat, majd gyúrd össze egy lágy, rugalmas tésztává. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, ha túl száraz, kevés vizet.
A víz hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl meleg, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválódik. A langyos víz ideális hőmérséklete kb. 30-35°C.
A tésztát letakarva keleszd meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nem nő.
A tésztát nedves konyharuhával takard le, hogy ne száradjon ki a teteje. Ha nincs meleg helyed, a sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon (kb. 50°C) és ott kelesztheted a tésztát.
Közben a fügét aprítsd fel kisebb darabokra. A diót is vágd durvára, majd keverd össze a mézzel és a rozmaringgal.
A füge helyett használhatsz más aszalt gyümölcsöt is, például datolyát vagy sárgabarackot. A rozmaringot helyettesítheted kakukkfűvel is.
A kecskesajtot morzsold össze, és készítsd elő a tölteléket.
Választhatsz krémesebb vagy keményebb kecskesajtot is, ízlés szerint.
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, majd oszd négy egyenlő részre. Nyújtsd ki mindegyiket kb. 3 mm vastag kör alakúra.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor kiszakadhat a töltelék súlya alatt.
A tészta egyik felére halmozd a kecskesajtot, majd szórd rá a mézes-diós-fügés keveréket. Ügyelj arra, hogy a széleken hagyj kb. 1 cm helyet a hajtogatáshoz.
Ne tegyél túl sok tölteléket a tésztára, mert akkor nehéz lesz összehajtani és lezárni.
Hajtsd félbe a tésztát úgy, hogy egy félhold alakú calzone-t kapj. A széleket nyomkodd le erősen, majd egy villával is nyomd össze, hogy ne nyíljon szét sütés közben.
A széleket alaposan zárd le, különben a töltelék kifolyhat sütés közben.
Egy felvert tojással kend meg a calzone tetejét, hogy aranybarna színt kapjon sütés után.
A tojás helyett használhatsz tejet vagy olvasztott vajat is a tetejére kenéshez.
Előmelegített sütőben, 200°C-on süsd kb. 20 percig, amíg a calzone szép aranybarnára sül.
A sütési idő függ a sütődtől, ezért érdemes figyelni a calzone-t sütés közben. Ha nagyon gyorsan barnul, csökkentsd a hőmérsékletet.
Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, esetleg extra mézzel a tetején vagy egy kevés pirított dióval meghintve.
A calzone forrón a legfinomabb, de a töltelék nagyon forró lehet, ezért érdemes kicsit várni a fogyasztással.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.