Kecskesajtos-mézes calzone tálalva

Kecskesajtos-mézes calzone

A calzone az olasz konyha egyik legismertebb töltött pizzája, amely hagyományosan sós töltelékkel készül. Ez az édes-sós változat a kecskesajt karakteres ízét ötvözi a méz édességével és a dió ropogósságával. A fügével kiegészítve egy különleges mediterrán ízvilágot kapunk, amely tökéletes desszertként vagy akár egy elegáns brunch fogásként is megállja a helyét. Ez a calzone egyedülálló gasztronómiai élményt nyújt azok számára, akik szeretik az édes és sós kombinációkat.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Búzaliszt
7 g Szárított élesztő
300 ml Langyos víz
10 g
30 g Cukor
20 ml Olívaolaj
150 g Kecskesajt
50 g Méz
80 g Dió
100 g Füge
1 tk. Rozmaring
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a cukrot és a szárított élesztőt. Adj hozzá langyos vizet és az olívaolajat, majd gyúrd össze egy lágy, rugalmas tésztává. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, ha túl száraz, kevés vizet.

    A víz hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl meleg, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválódik. A langyos víz ideális hőmérséklete kb. 30-35°C.

    2

    A tésztát letakarva keleszd meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nem nő.

    A tésztát nedves konyharuhával takard le, hogy ne száradjon ki a teteje. Ha nincs meleg helyed, a sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon (kb. 50°C) és ott kelesztheted a tésztát.

    3

    Közben a fügét aprítsd fel kisebb darabokra. A diót is vágd durvára, majd keverd össze a mézzel és a rozmaringgal.

    A füge helyett használhatsz más aszalt gyümölcsöt is, például datolyát vagy sárgabarackot. A rozmaringot helyettesítheted kakukkfűvel is.

    4

    A kecskesajtot morzsold össze, és készítsd elő a tölteléket.

    Választhatsz krémesebb vagy keményebb kecskesajtot is, ízlés szerint.

    5

    A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, majd oszd négy egyenlő részre. Nyújtsd ki mindegyiket kb. 3 mm vastag kör alakúra.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor kiszakadhat a töltelék súlya alatt.

    6

    A tészta egyik felére halmozd a kecskesajtot, majd szórd rá a mézes-diós-fügés keveréket. Ügyelj arra, hogy a széleken hagyj kb. 1 cm helyet a hajtogatáshoz.

    Ne tegyél túl sok tölteléket a tésztára, mert akkor nehéz lesz összehajtani és lezárni.

    7

    Hajtsd félbe a tésztát úgy, hogy egy félhold alakú calzone-t kapj. A széleket nyomkodd le erősen, majd egy villával is nyomd össze, hogy ne nyíljon szét sütés közben.

    A széleket alaposan zárd le, különben a töltelék kifolyhat sütés közben.

    8

    Egy felvert tojással kend meg a calzone tetejét, hogy aranybarna színt kapjon sütés után.

    A tojás helyett használhatsz tejet vagy olvasztott vajat is a tetejére kenéshez.

    9

    Előmelegített sütőben, 200°C-on süsd kb. 20 percig, amíg a calzone szép aranybarnára sül.

    A sütési idő függ a sütődtől, ezért érdemes figyelni a calzone-t sütés közben. Ha nagyon gyorsan barnul, csökkentsd a hőmérsékletet.

    10

    Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, esetleg extra mézzel a tetején vagy egy kevés pirított dióval meghintve.

    A calzone forrón a legfinomabb, de a töltelék nagyon forró lehet, ezért érdemes kicsit várni a fogyasztással.