Kéksajtos hamburger szaftos húspogácsával és karakteres kéksajttal

Kéksajtos Hamburger

A kéksajtos hamburger a sajt kedvelőinek álma, amely a klasszikus sajtburger egy intenzívebb, karakteresebb változata. A kéksajt erőteljes, krémes és kissé csípős íze tökéletesen harmonizál a grillezett marhahússal, amely az éttermekben és otthoni grillezéseken is egyre népszerűbb. Ez a hamburger különösen elterjedt Európában és az Egyesült Államokban, ahol a Gorgonzola, a Roquefort vagy a Stilton sajtokat gyakran használják prémium hamburgerek ízesítésére. Ha szereted az intenzív sajtízt, ez a recept garantáltan elnyeri a tetszésedet!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 30 perc
940 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Marhahús (darált, 20% zsírtartalmú)
4 db Hamburgerzsemle
100 g Kéksajt (pl. Roquefort, Gorgonzola vagy Stilton)
4 levél Fejes saláta
1 db Vöröshagyma
1 db Paradicsom
4 szelet Ecetes uborka
4 ek. Majonéz
2 ek. Dijoni mustár
1 tk.
1 tk. Fekete bors
1 tk. Füstölt pirospaprika
2 tk. Worcestershire szósz
10 ml Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a darált marhahúst a sóval, fekete borssal, füstölt pirospaprikával és Worcestershire szósszal.

    A füstölt paprika és a Worcestershire szósz mély, gazdag ízt kölcsönöz a húsnak.

    2

    Morzsold bele a kéksajtot a húspogácsába, és keverd jól össze, hogy mindenhol egyenletes legyen.

    Ne keverd túl a húst a kéksajttal, mert a pogácsák kemények lehetnek.

    3

    Oszd a húst négy egyenlő részre, majd formázz belőlük húspogácsákat.

    A formázás során nedvesítsd be a kezed, hogy a hús ne ragadjon.

    4

    Melegíts fel egy serpenyőt vagy grillt közepes-magas hőmérsékletre, majd kend meg egy kevés olívaolajjal.

    A serpenyőnek elég forrónak kell lennie ahhoz, hogy a hús azonnal kérget kapjon.

    5

    Süsd a húspogácsákat oldalanként kb. 3-4 percig, amíg szép barnák lesznek, és a kéksajt kissé beleolvad a húsba.

    A kéksajt miatt a húspogácsák könnyebben éghetnek, ezért figyelj rájuk sütés közben.

    6

    Vágd félbe a hamburgerzsemléket, majd pirítsd meg őket enyhén egy száraz serpenyőben vagy grillen.

    A zsemlék pirítása megakadályozza, hogy elázzanak a feltétektől.

    7

    Kend meg az alsó zsemle felét majonézzel és dijoni mustárral, majd helyezd rá a salátalevelet.

    A majonéz és mustár arányát ízlés szerint változtathatod. A dijoni mustár helyett használhatsz más erősebb mustárt is.

    8

    Helyezd rá a kéksajtos húspogácsát.

    A kéksajt íze nagyon intenzív, ezért ha nem szereted annyira, használj kevesebbet, vagy keverd más sajttal.

    9

    Tedd rá a paradicsomkarikákat, hagymakarikákat és uborkaszeleteket.

    A zöldségeket vágd egyforma vékonyra, hogy könnyen lehessen harapni a hamburgert.

    10

    Helyezd rá a zsemle tetejét, majd tálald azonnal sült krumplival vagy friss salátával.

    A sült krumplit szórd meg egy kevés parmezán sajttal és aprított petrezselyemmel a tálalás előtt.