Khachapuri tojással frissen tálalva

Khachapuri tojással

A khachapuri egy tradicionális grúz étel, amely a legnépszerűbb ételek közé tartozik. A lényege egy friss, puha tészta, amelyet sajtos töltelékkel töltenek meg, és végül egy tojással koronáznak meg. A khachapuri különböző variációi léteznek, de az eredeti étel minden esetben egy ínycsiklandó kombinációt kínál, amely egyesíti a friss tésztát, a sós sajtot és a tojás ízét.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Lisztes tészta
15 g Friss élesztő
1 tk. Cukor
200 ml Tej
1 db Tojás
200 g Ricotta
150 g Feta sajt
2 ek. Olívaolaj
1 csipet
1 ek. Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A tészta elkészítéséhez az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben egy kevés cukorral.

    A tej ne legyen túl forró, hogy az élesztő ne pusztuljon el.

    2

    A felfuttatott élesztőt keverd össze a liszttel, egy csipet sóval és egy evőkanál olívaolajjal. Add hozzá a tojást, és dagaszd a tésztát simára. Hagyd pihenni 30 percig, hogy megkeljen.

    A tésztát jól dolgozd meg, hogy szép rugalmas és könnyen kezelhető legyen.

    3

    Közben a töltelékhez a ricottát és a fetát keverd össze egy tálban, majd adj hozzá apróra vágott petrezselymet és egy csipet sót.

    A ricotta és feta keveréke adja a khachapuri ízét, így ne spórolj a sajttal.

    4

    A megkelt tésztát oszd 4 egyenlő részre, majd mindegyiket nyújtsd ki kör alakúra.

    Minél vékonyabbra nyújtod, annál ropogósabb lesz a tészta.

    5

    A kinyújtott tésztára halmozd rá a sajtos tölteléket, majd hajtsd fel a tésztát a széleken, hogy egy hajóformát kapj.

    A széleket jól nyomkodd össze, hogy a töltelék ne szivárogjon ki sütés közben.

    6

    A khachapurikat tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd 200°C-on 15-20 percig.

    A tészta akkor lesz kész, ha a szélek szép aranybarnára pirulnak.

    7

    Miután kivetted a sütőből, mindegyik khachapuriba üss egy tojást, és tedd vissza a sütőbe még 5 percre, hogy a tojás megfőljön.

    Ha a tojás túl keményre főne, figyelj arra, hogy ne süsd túl a khachapurikat.

    8

    Tálald melegen, és szórd meg friss petrezselyemmel.

    A petrezselyem frissességet ad, és szép színt biztosít a tálalásnak.