Kibbeh tálalva

Kibbeh

A Kibbeh a közel-keleti konyha egyik legismertebb és legkedveltebb fogása, amelyet bulgurral és fűszeres darált hússal készítenek. Ez az étel a régióban számos változatban létezik, de a legtöbben ropogósra sütve szeretik. A Kibbeh eredete Libanonhoz és Szíriához köthető, és gyakran ünnepi alkalmakkor, családi összejöveteleken kerül az asztalra. Egyszerű elkészíteni, mégis különleges ízvilágot kínál, amely a fűszerek és az alapanyagok harmóniájában rejlik.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Darált marhahús vagy bárányhús
200 g Bulgur (finom szemcséjű)
1 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
1 tk. Fahéj (őrölt)
0.5 tk. Szerecsendió (őrölt)
20 g Petrezselyem (friss)
50 g Fenyőmag (opcionális)
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Bors
500 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A bulgurt öntsd le forró vízzel, és hagyd állni 15 percig, hogy megpuhuljon. Ezután jól csöpögtesd le.

    A bulgur minőségétől függően lehet, hogy több vagy kevesebb vízre van szükség a megfelelő állag eléréséhez. Ellenőrizd, hogy puha, de nem pépes legyen.

    2

    Egy tálban keverd össze a darált húst, a megpuhult bulgurt, az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, és az összes fűszert. Alaposan gyúrd össze, hogy egyenletes masszát kapj.

    A masszát érdemes kézzel alaposan összegyúrni, hogy a hozzávalók jól összekeveredjenek és a fűszerek egyenletesen eloszoljanak. Ha a massza túl száraz, adj hozzá egy kevés vizet, ha túl nedves, akkor egy kevés zsemlemorzsát.

    3

    Ha fenyőmagot használsz, pirítsd meg egy száraz serpenyőben, és keverd a húsmasszába.

    A fenyőmagot óvatosan pirítsd, mert könnyen megég. Akkor jó, ha aranybarna és illatos.

    4

    Formázz a masszából kis ovális golyókat, majd az ujjaddal nyomj egy kis mélyedést a közepükbe, hogy kibbeh alakot kapjanak.

    A formázás előtt nedvesítsd be a kezed, hogy a massza ne ragadjon rá. A mélyedésbe tölthetsz egy kis darált húsos tölteléket is, ha szeretnéd még gazdagabbá tenni.

    5

    Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat, és süsd aranybarnára a kibbeh golyókat, 4-5 perc alatt. Papírtörlőre szedd ki, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.

    Az olaj legyen elég forró, de ne túl forró, mert akkor a kibbeh kívül megég, belül pedig nyers marad. Ne tedd túl sok golyót egyszerre a serpenyőbe, mert lehűti az olajat.

    6

    Tálald a kibbehet friss salátával, joghurttal vagy tahini mártással. Forrón a legfinomabb!

    A kibbeh jól illik a mentás joghurthoz vagy a citromos tahini mártáshoz. Kínálhatsz mellé pitát is.