Áttetsző tésztájú kínai har gow gombóc garnélás töltelékkel, bambuszgőzölőben tálalva

Kínai garnélás har gow

A har gow az egyik legismertebb dim sum fogás, amely Kantonból származik, és eredetileg a tavaszi friss garnélák ünneplésére készült. A kristálytiszta, áttetsző tésztája miatt kapta a \'kristálygombóc\' becenevet, és különleges technikát igényel az elkészítése. A har gow készítése kihívás lehet kezdők számára, de megéri a fáradságot: a tésztája rugalmas, de áttetsző, a belsejében szaftos, finoman fűszerezett garnéla és bambuszrügy rejtőzik. Tálaláskor szójaszószos vagy csípős mártogatóval kínálják. Ez az étel ideális előétel ünnepi vacsorákhoz vagy baráti összejövetelekre, és biztosan lenyűgözi a vendégeket kifinomultságával.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 8 perc
Teljes 48 perc
780 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
100 g Tápiókakeményítő
50 g Búzakeményítő
150 ml Forró víz
20 g Sertészsír
200 g Garnéla (tisztított, aprítva)
50 g Bambuszrügy
5 g Gyömbér
5 ml Szezámolaj
10 ml Szójaszósz
1 csipet Fehérbors
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A tápiókakeményítőt és a búzakeményítőt keverd össze egy tálban, majd öntsd hozzá a forró vizet, miközben folyamatosan kevered. Ezután add hozzá a sertészsírt, és dolgozd össze rugalmas tésztává. Takard le, pihentesd 20 percig.

    A forró vizet lassan adagold, hogy a tészta ne legyen túl ragacsos. Ha mégis túl lágy lenne, adj hozzá egy kevés keményítőt.

    2

    A garnélát aprítsd finomra, a bambuszrügyet szintén vágd apróra. Keverd össze a gyömbérrel, szójaszósszal, szezámolajjal, sóval és fehérborssal. A tölteléket tedd hűtőbe 15 percre, hogy összeérjenek az ízek és könnyebben formázható legyen.

    A garnélát érdemes konyhai papírtörlővel szárazra itatni, hogy a töltelék ne legyen túl vizes.

    3

    A tésztát oszd kisebb darabokra, formázz belőlük golyókat, majd nyújtsd őket vékony, áttetsző körlapokká. Tipp: használj keményítőport a tapadás elkerülésére, mivel ez a tészta különösen érzékeny.

    A tésztát két sütőpapír között a legkönnyebb nyújtani, így biztosan nem fog letapadni. Ügyelj arra, hogy a szélek vékonyabbak legyenek, mint a közepe.

    4

    Minden tésztalap közepére tegyél egy teáskanál tölteléket. Hajtsd félbe, majd formázd klasszikus har gow stílusban – redőzd be a felső szélt ujjbeggyel, hogy dekoratív és jól záródó legyen.

    A redőzéshez használj egy kis vizet, hogy a tészta jobban összetapadjon. Ha a tészta száraznak tűnik, nedvesítsd be egy ecsettel.

    5

    Helyezd a gombócokat sütőpapírral bélelt bambuszgőzölőbe. Fontos, hogy legyen köztük elegendő hely, mert gőzölés során kissé megnőnek.

    A sütőpapír helyett használhatsz kínai kel levelet is, ez még autentikusabbá teszi az ételt.

    6

    Gőzöld őket forrásban lévő víz felett 6–8 percig. A tészta akkor jó, ha áttetsző, és a töltelék jól kivehető. Azonnal tálald szójaszósszal vagy csípős ecetes mártogatóval.

    Fontos, hogy a víz forrjon a gőzölés alatt. Ne gőzöld túl a gombócokat, mert a tészta gumiszerűvé válhat.