GƑzölt kĂ­nai baozi sĂŒlt kacsahĂșssal, hoisin szĂłsszal töltve, bambuszgƑzölƑben tĂĄlalva

KĂ­nai pekingi kacsĂĄs baozi

A pekingi kacsa KĂ­na egyik legismertebb Ă©s legnemesebb Ă©tele, amely Ă©vszĂĄzadok Ăłta a csĂĄszĂĄri konyha kĂŒlönlegessĂ©gekĂ©nt szerepel. Ezt az ikonikus Ă©telt most egy modern formĂĄban, baozi gombĂłcban kĂłstolhatjuk meg. A gƑzölt baozi tökĂ©letesen ötvözi a puha, kelt tĂ©sztĂĄt a gazdag, szaftos kacsahĂșssal Ă©s az aromĂĄs hoisin szĂłsszal. A pĂłrĂ©hagyma Ă©s a gyömbĂ©r frissessĂ©get visz a töltelĂ©kbe, mĂ­g a szezĂĄmolaj lĂĄgyan kiemeli az Ă­zeket. Ez a vĂĄltozat nemcsak lĂĄtvĂĄnyos, de Ă­zben is kĂŒlönleges – ideĂĄlis ĂŒnnepi alkalmakra vagy amikor valami igazĂĄn kĂŒlönleges ĂĄzsiai Ă©tellel szeretnĂ©d meglepni a vendĂ©geket. A megfelelƑ tĂ©sztaĂĄllag Ă©s a töltelĂ©k arĂĄnya kulcsfontossĂĄgĂș, de gyakorlĂĄssal bĂĄrki mestere lehet ennek az Ă©telnek!

ElƑkĂ©szĂŒlet 1 Ăłra 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 1 Ăłra 45 perc
1380 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 400 g BĂșzaliszt
⭕ 20 g Cukor
⭕ 7 g SzĂĄrĂ­tott Ă©lesztƑ
⭕ 220 ml Langyos víz
⭕ 10 ml Olaj
⭕ 300 g SĂŒlt kacsahĂșs (aprĂ­tott)
⭕ 100 g Káposzta
⭕ 1 db PĂłrĂ©hagyma
⭕ 20 ml Hoisin szósz
⭕ 10 ml Szezámolaj
⭕ 5 g GyömbĂ©r

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    SzĂłjaSzĂłja

    Elkészítési Lépések

    1

    A tĂ©sztĂĄhoz keverd össze a bĂșzalisztet, cukrot, szĂĄrĂ­tott Ă©lesztƑt Ă©s langyos vizet. Add hozzĂĄ az olajat, majd gyĂșrd sima tĂ©sztĂĄvĂĄ. Fedd le, Ă©s keleszd meleg helyen körĂŒlbelĂŒl 1 ĂłrĂĄig, amĂ­g duplĂĄjĂĄra nƑ.

    A langyos vĂ­z hƑmĂ©rsĂ©klete legyen kb. 30-35°C, ez segĂ­ti az Ă©lesztƑ aktivĂĄlĂłdĂĄsĂĄt. A tĂ©sztĂĄt letakarva, huzatmentes helyen keleszd.

    2

    A töltelĂ©khez a kĂĄposztĂĄt vĂ©konyra vĂĄgva sĂłzd meg, hagyd ĂĄllni 10 percig, majd nyomkodd ki a levĂ©t. A sĂŒlt kacsahĂșst aprĂ­tsd fel, a pĂłrĂ©hagymĂĄt szeleteld fel, a gyömbĂ©rt reszeld le.

    A kĂĄposztĂĄbĂłl kinyomkodott lĂ© elkerĂŒlhetƑvĂ© teszi, hogy a baozi töltelĂ©ke tĂșl vizes legyen.

    3

    Keverd össze a kacsahĂșst, a kĂĄposztĂĄt, a pĂłrĂ©hagymĂĄt, gyömbĂ©rt, hoisin szĂłszt Ă©s szezĂĄmolajat. Dolgozd össze alaposan, majd tedd hƱtƑbe 15–20 percre, hogy összeĂ©rjenek az Ă­zek.

    KĂłstold meg a töltelĂ©ket, Ă©s ha szĂŒksĂ©ges, igazĂ­tsd a fƱszerezĂ©st a sajĂĄt Ă­zlĂ©sed szerint.

    4

    A megkelt tĂ©sztĂĄt oszd 12 egyenlƑ rĂ©szre, Ă©s formĂĄzz belƑlĂŒk golyĂłkat. NyĂșjtsd ki Ƒket kör alakĂș lapokkĂĄ Ășgy, hogy a közepĂŒk vastagabb maradjon.

    A közepének vastagabbnak kell lennie, hogy elbírja a tölteléket, a széle pedig legyen vékonyabb, hogy könnyen össze lehessen zårni.

    5

    Töltsd meg a tĂ©sztalapokat egy-egy evƑkanĂĄlnyi kacsĂĄs töltelĂ©kkel, majd zĂĄrd össze csavarĂł mozdulattal. Fontos, hogy jĂłl zĂĄrĂłdjon, kĂŒlönben gƑzölĂ©s közben kinyĂ­lhat.

    A tészta széleit nedvesítheted egy kevés vízzel, hogy jobban összetapadjanak.

    6

    Tedd a baozi-kat sĂŒtƑpapĂ­ros vagy enyhĂ©n olajozott gƑzölƑ tĂĄlcĂĄra, fedd le, Ă©s pihentesd mĂ©g 15 percig. GƑzöld forrĂł vĂ­z felett 12–15 percig. EzutĂĄn hagyd mĂ©g 2 percig lefedve, majd tĂĄlald melegen.

    A gƑzölĂ©s utĂĄni 2 perces pihentetĂ©s segĂ­t, hogy a baozi ne essen össze hirtelen.