Készítsd el a tésztát: keverd össze a lisztet és a sót, majd add hozzá az olvasztott vajat vagy zsírt. Fokozatosan öntsd hozzá a vizet, miközben gyúrod, míg sima tésztát kapsz. Csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe 30 percre pihenni.
A tésztát ne gyúrd túl, mert akkor rágós lesz. Csak addig gyúrd, amíg össze nem áll.
A töltelékhez vágd apróra a hagymát és fokhagymát, majd olívaolajon pirítsd meg őket egy serpenyőben. Add hozzá a darált marhahúst, sózd, borsozd, és fűszerezd pirospaprikával és őrölt köménnyel. Pirítsd, amíg a hús teljesen megfő.
A töltelékbe tehetsz egy kis chili paprikát is, ha szereted a csípőset.
A főtt tojást és az olívabogyót vágd kis darabokra, majd keverd bele a már elkészült húshoz. Hagyd kihűlni a tölteléket, mielőtt megtöltöd a tésztát – ez megakadályozza, hogy eláztassa.
A töltelékbe tehetsz mazsolát is, ami édes-sós ízt ad az empanadának.
Vedd elő a pihentetett tésztát, nyújtsd ki kb. 3 mm vastagra, és szaggass belőle 10–12 cm átmérőjű köröket. Mindegyik közepébe tegyél 1-2 evőkanálnyi tölteléket.
Ha nincs kiszúród, használhatsz egy tányért vagy tálat sablonként a körök kiszaggatásához.
Hajtsd félbe a tésztát, hogy félholdat kapj, majd a széleket nyomd össze villával vagy hajtsd be csavart mintával, hogy ne nyíljon szét sütés közben.
A széleket kenheted meg egy kis vízzel, hogy jobban összeragadjanak.
Helyezd a megtöltött empanadákat sütőpapírral bélelt tepsire, kend meg a tetejüket egy kis felvert tojással (opcionális), hogy szép fényt kapjanak.
A tojás helyett tejjel is megkenheted a tetejüket.
Süsd előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 percig, amíg aranybarnára sülnek. A sütési idő függ a tészta vastagságától is – ne süsd túl, hogy ne legyen száraz.
Ha a tetejük nagyon gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Hagyd langyosra hűlni, majd tálald friss salátával vagy mártogatóssal. Melegen a legfinomabb!
Készíthetsz hozzá chimichurri mártást is, ami nagyon jól illik az empanadához.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.