Kringle meggyes-mandulás töltelékkel tálalva

Kringle meggyes-mandulás töltelékkel

A kringle egy hagyományos magyar édesség, amelyet gyakran készítenek ünnepi alkalmakra. A meggyes-mandulás töltelék különleges ízeket ad a süteménynek, miközben a puha, friss tészta tökéletesen illeszkedik hozzá. A kringle a magyar konyha egyik kedvelt süteménye, amelyet egyszerűen elkészíthetünk otthon, de különleges alkalmakra is tökéletes választás. A meggyes-mandulás kringle minden falatja igazi élvezet.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
25 g Élesztő
200 ml Tej
1 ek. Cukor
500 g Liszt
1 tk.
100 g Vaj
1 db Tojás
4 ek. Meggylekvár
100 g Mandulás töltelék (mandulaliszt, cukor, vaj)
1 tk. Fahéj
1 csomag Vaníliás cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Az élesztőt morzsoljuk el a meleg tejben, adjunk hozzá egy evőkanál cukrot, és hagyjuk felfutni.

    A tejnek nem szabad túl forrónak lennie, mert akkor megöli az élesztőt. A langyos tej a legjobb.

    2

    A lisztet, sót, vajat és a tojást keverjük össze, majd adjuk hozzá a felfutott élesztőt.

    Használj jó minőségű vajat, hogy finom, puha tésztát kapj.

    3

    Dolgozzuk ki a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Hagyjuk a tésztát keleszteni egy órán át, amíg megduplázódik a térfogata.

    A tészta kelesztéséhez meleg helyet válassz, például egy előmelegített sütőben egy kis tál víz mellett.

    4

    Közben készítsük el a mandulás tölteléket: keverjük össze a mandulalisztet, cukrot és vajat, hogy homogén masszát kapjunk.

    A mandulás töltelék akkor lesz finom, ha a mandulaliszt friss és durvára van őrölve.

    5

    A megkelt tésztát nyújtsuk ki egy nagy téglalap alakúra. A tésztára kenjük rá a meggylekvárt és a mandulás tölteléket.

    Ne túl vastagon kenjük a tölteléket, hogy a tészta könnyen feltekerhető legyen.

    6

    A tésztát tekerjük fel, majd formázzunk belőle egy kört, és helyezzük a sütőformába.

    Ügyeljünk arra, hogy a tészta szélei jól záródjanak, hogy ne szivárogjon ki a töltelék sütés közben.

    7

    Hagyjuk még egy kicsit kelni a tésztát, majd süssük 180°C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig, amíg aranybarna nem lesz.

    A tészta akkor jó, ha a teteje szép aranybarna és ropogós.

    8

    Miután megsült, hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük és tálaljuk.

    A kringle a legfinomabb, ha még langyosan tálaljuk.