Kringle teljes kiőrlésű liszttel fonott formában, aranybarnára sütve tálalva

Kringle teljes kiőrlésű liszttel

A Kringle skandináv gyökerű fonott kalács, amelyet hagyományosan gazdag töltelékkel készítenek ünnepi alkalmakra. A teljes kiőrlésű liszttel készült változat egészségtudatosabb megközelítése a klasszikus receptnek, melyben megmarad a hagyományos ízvilág. Technikai tipp: A teljes kiőrlésű liszt több folyadékot vesz fel, ezért a tészta nedvesebben dolgozható el, de a végeredmény így is puha és foszlós lesz. A fahéjjal kevert diós töltelék édesen illatozik, miközben a tészta sül. Ez a recept tökéletes azok számára, akik egészségesebb alternatívát keresnek az ünnepi sütemények között, de nem akarnak kompromisszumot kötni az ízekben. Akár reggelire, uzsonnára vagy vendégvárónak is kiváló választás.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra 5 perc
2980 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Teljes kiőrlésű búzaliszt
270 ml Tej
25 g Friss élesztő
50 g Méz
75 g Vaj
2 db Tojássárgája
1 tk.
1 tk. Fahéj
60 g Darált dió
40 g Barna cukor
1 db Tojás a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál mézet, majd hagyd felfutni meleg helyen 10 perc alatt. Közben mérd ki a többi hozzávalót, olvaszd meg a vajat.

    A teljes kiőrlésű liszt több folyadékot igényel, így kissé lágyabb tésztát készítsünk kezdetben.

    2

    Keverd össze a lisztet, maradék mézet, sót, tojássárgákat, olvasztott vajat és a felfuttatott élesztős tejet. Gyúrd sima, rugalmas tésztává.

    A gyúrás hosszabb ideig tarthat a teljes kiőrlésű liszt miatt – legalább 10 percig dolgozz vele.

    3

    Takarjuk le a tésztát, és kelesszük 45 percig meleg helyen. Közben keverd össze a darált diót, fahéjat és barna cukrot a töltelékhez.

    A töltelékhez használj friss darált diót, hogy ne legyen kesernyés íze.

    4

    A megkelt tésztát nyújtsd ki lisztezett felületen 0,5 cm vastagságú téglalappá. Szórd meg a diós-fahéjas töltelékkel egyenletesen.

    Finoman nyomkodd bele a tölteléket, hogy ne potyogjon ki a tekerés során.

    5

    A tésztát hosszában tekerd fel, majd vágd ketté. Csavard össze a két szálat, úgy hogy a vágott felület kívülre essen, és formázz koszorút.

    Ne szorosan tekerd, hogy legyen helye kelni sütés közben is.

    6

    Tedd a koszorút sütőpapírral bélelt tepsire, kend meg a felvert tojással, majd pihentesd 15 percig. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.

    Ha fényes felületet szeretnél, a tojáskenést kétszer is elvégezheted 5 perc különbséggel.

    7

    Süsd 30–35 percig, amíg a teteje aranybarnára sül. Ha túl gyorsan pirul, takard le alufóliával a sütés utolsó részére.

    Tűpróbával ellenőrizheted: ha a közepébe szúrt tű tisztán jön ki, megsült.