Kringle teljes kiƑrlĂ©sƱ liszttel fonott formĂĄban, aranybarnĂĄra sĂŒtve tĂĄlalva

Kringle teljes kiƑrlĂ©sƱ liszttel

A Kringle skandinĂĄv gyökerƱ fonott kalĂĄcs, amelyet hagyomĂĄnyosan gazdag töltelĂ©kkel kĂ©szĂ­tenek ĂŒnnepi alkalmakra. A teljes kiƑrlĂ©sƱ liszttel kĂ©szĂŒlt vĂĄltozat egĂ©szsĂ©gtudatosabb megközelĂ­tĂ©se a klasszikus receptnek, melyben megmarad a hagyomĂĄnyos Ă­zvilĂĄg. Technikai tipp: A teljes kiƑrlĂ©sƱ liszt több folyadĂ©kot vesz fel, ezĂ©rt a tĂ©szta nedvesebben dolgozhatĂł el, de a vĂ©geredmĂ©ny Ă­gy is puha Ă©s foszlĂłs lesz. A fahĂ©jjal kevert diĂłs töltelĂ©k Ă©desen illatozik, miközben a tĂ©szta sĂŒl. Ez a recept tökĂ©letes azok szĂĄmĂĄra, akik egĂ©szsĂ©gesebb alternatĂ­vĂĄt keresnek az ĂŒnnepi sĂŒtemĂ©nyek között, de nem akarnak kompromisszumot kötni az Ă­zekben. AkĂĄr reggelire, uzsonnĂĄra vagy vendĂ©gvĂĄrĂłnak is kivĂĄlĂł vĂĄlasztĂĄs.

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 Ăłra 5 perc
2980 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 8
⭕ 500 g Teljes kiƑrlĂ©sƱ bĂșzaliszt
⭕ 270 ml Tej
⭕ 25 g Friss Ă©lesztƑ
⭕ 50 g MĂ©z
⭕ 75 g Vaj
⭕ 2 db Tojássárgája
⭕ 1 tk. Só
⭕ 1 tk. FahĂ©j
⭕ 60 g Darált dió
⭕ 40 g Barna cukor
⭕ 1 db TojĂĄs a kenĂ©shez

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    LangyosĂ­tsd meg a tejet, morzsold bele az Ă©lesztƑt, adj hozzĂĄ egy teĂĄskanĂĄl mĂ©zet, majd hagyd felfutni meleg helyen 10 perc alatt. Közben mĂ©rd ki a többi hozzĂĄvalĂłt, olvaszd meg a vajat.

    A teljes kiƑrlĂ©sƱ liszt több folyadĂ©kot igĂ©nyel, Ă­gy kissĂ© lĂĄgyabb tĂ©sztĂĄt kĂ©szĂ­tsĂŒnk kezdetben.

    2

    Keverd össze a lisztet, maradĂ©k mĂ©zet, sĂłt, tojĂĄssĂĄrgĂĄkat, olvasztott vajat Ă©s a felfuttatott Ă©lesztƑs tejet. GyĂșrd sima, rugalmas tĂ©sztĂĄvĂĄ.

    A gyĂșrĂĄs hosszabb ideig tarthat a teljes kiƑrlĂ©sƱ liszt miatt – legalĂĄbb 10 percig dolgozz vele.

    3

    Takarjuk le a tĂ©sztĂĄt, Ă©s kelesszĂŒk 45 percig meleg helyen. Közben keverd össze a darĂĄlt diĂłt, fahĂ©jat Ă©s barna cukrot a töltelĂ©khez.

    A töltelékhez hasznålj friss darålt diót, hogy ne legyen kesernyés íze.

    4

    A megkelt tĂ©sztĂĄt nyĂșjtsd ki lisztezett felĂŒleten 0,5 cm vastagsĂĄgĂș tĂ©glalappĂĄ. SzĂłrd meg a diĂłs-fahĂ©jas töltelĂ©kkel egyenletesen.

    Finoman nyomkodd bele a tölteléket, hogy ne potyogjon ki a tekerés sorån.

    5

    A tĂ©sztĂĄt hosszĂĄban tekerd fel, majd vĂĄgd kettĂ©. Csavard össze a kĂ©t szĂĄlat, Ășgy hogy a vĂĄgott felĂŒlet kĂ­vĂŒlre essen, Ă©s formĂĄzz koszorĂșt.

    Ne szorosan tekerd, hogy legyen helye kelni sĂŒtĂ©s közben is.

    6

    Tedd a koszorĂșt sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsire, kend meg a felvert tojĂĄssal, majd pihentesd 15 percig. MelegĂ­tsd elƑ a sĂŒtƑt 180°C-ra.

    Ha fĂ©nyes felĂŒletet szeretnĂ©l, a tojĂĄskenĂ©st kĂ©tszer is elvĂ©gezheted 5 perc kĂŒlönbsĂ©ggel.

    7

    SĂŒsd 30–35 percig, amĂ­g a teteje aranybarnĂĄra sĂŒl. Ha tĂșl gyorsan pirul, takard le alufĂłliĂĄval a sĂŒtĂ©s utolsĂł rĂ©szĂ©re.

    TƱprĂłbĂĄval ellenƑrizheted: ha a közepĂ©be szĂșrt tƱ tisztĂĄn jön ki, megsĂŒlt.