Krumplis pogácsa aranybarnára sütve, ropogós tetejű

Krumplis pogácsa

A Krumplis pogácsa egy igazi magyar finomság, amely a krumpli puha, lágy textúráját ötvözi a ropogós tésztával. A pogácsa tésztája könnyed és vajas, míg a töltelék gazdag és ínycsiklandó. A krumplis pogácsa tökéletes választás lehet uzsonnára, de remek kiegészítője bármilyen étkezésnek, hiszen könnyen és gyorsan elkészíthető.

A pogácsa sokféleképpen készíthető, de a krumplis változat az egyik legnépszerűbb. Ez az étel a hagyományos magyar konyha egyik öröksége, amelyet mindenki szeret. Tálalhatjuk önálló étkezésként, de remekül illik egy jó leves mellé is.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 5
300 g Burgonya
500 g Liszt
100 g Vaj
1 db Tojás
25 g Élesztő
200 ml Tej
1 tk Info
100 g Sajt

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A burgonyát hámozd meg, főzd puhára, majd törd össze és hagyd kihűlni.

    A burgonyát még melegen törjük össze, hogy könnyebb legyen. Fontos, hogy teljesen kihűljön, mielőtt a tésztához adjuk, különben megfőzi az élesztőt.

    2

    Futtasd fel az élesztőt langyos tejben.

    A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem indítja be az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztítja. Egy kiskanál cukor segíti az élesztő felfutását.

    3

    A lisztet, vajat, tört burgonyát és sót keverd össze, majd add hozzá a felfuttatott élesztőt, és gyúrd össze a tésztát.

    A vajat hidegen, kockákra vágva adjuk a liszthez. Ha a tészta túl ragacsos, adjunk hozzá még egy kevés lisztet. Ha túl száraz, egy kevés tejet.

    4

    A tésztát pihentesd 30 percig, majd nyújtsd ki, és szaggass pogácsákat.

    A tésztát meleg helyen pihentessük, letakarva, hogy ne száradjon ki. A kinyújtott tészta vastagsága kb. 1-1,5 cm legyen.

    5

    A pogácsák tetejét kend meg felvert tojással, és szórd meg reszelt sajttal.

    A tojást alaposan verjük fel, hogy szép fényes legyen a pogácsák teteje. A sajtot bőségesen szórjuk rá.

    6

    Süsd 180°C-on 20-25 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.

    A sütőt előmelegítjük. A sütési idő sütőfüggő, figyeljük a pogácsákat, nehogy megégjenek.