Krumplis tészta pirított hagymával és pirospaprikával tálalva

Krumplis tészta

A Krumplis tészta a magyar konyha egyik legegyszerűbb, de legfinomabb étke. Az étel alapja a főtt tészta és a burgonya, amelyeket egy kis hagymával és zsírral összesütnek, így egy gazdag, szaftos ételt kapunk. A krumplis tészta nemcsak finom, hanem laktató is, így ideális választás egy kiadós étkezéshez.

Krumplis tészta készítésekor a burgonyát kockára vágják és megpirítják, majd a főtt tésztával összeforgatják, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálaláskor gyakran tejföllel és friss petrezselyemmel kínálják, hogy még ínycsiklandóbb legyen.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 5
500 g Burgonya
250 g Tészta (kockatészta)
1 db Vöröshagyma
3 ek. Olaj
1 tk. Pirospaprika
1 tk. Info
0.5 tk. Bors
500 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Hámozd meg a burgonyát, és vágd kis kockákra.

    A burgonya fajtája befolyásolja a főzési időt. Lisztesebb burgonya gyorsabban fő puhára.

    2

    Hevítsd fel az olajat egy nagy serpenyőben, és pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát.

    A hagymát alacsony lángon pirítsd, hogy ne égjen meg, hanem szépen karamellizálódjon.

    3

    Add hozzá a burgonyát, sózd meg, és szórd meg pirospaprikával. Keverd jól össze.

    A pirospaprikát ne égesd meg, mert keserű lesz. Rövid ideig pirítsd csak a burgonyával.

    4

    Öntsd fel vízzel, és főzd a burgonyát közepes lángon, amíg megpuhul.

    Annyi vizet önts rá, amennyi éppen ellepi a burgonyát. Ha túl sok vizet használsz, híg lesz a végeredmény.

    5

    Közben főzd meg a kockatésztát sós, forró vízben, majd szűrd le.

    A tésztát ne főzd túl, mert akkor szétesik. Al dente legyen.

    6

    Amikor a burgonya megpuhult, törd össze egy részét, hogy krémesebb állagot kapj, majd add hozzá a megfőtt tésztát.

    Nem muszáj az összes burgonyát összetörni, ha szereted, hogy maradnak benne kockák.

    7

    Keverd jól össze, ízesítsd borssal, és ha szükséges, sóval is.

    Kóstold meg, mielőtt utánasóznál, mert a főzés során a víz elpárolog, és sósabb lehet az étel.

    8

    Tálald forrón, savanyúsággal vagy friss salátával.

    A krumplis tészta másnap is finom, de akkor már kicsit szárazabb lehet.