A Krumplis tészta a magyar konyha egyik legegyszerűbb, de legfinomabb étke. Az étel alapja a főtt tészta és a burgonya, amelyeket egy kis hagymával és zsírral összesütnek, így egy gazdag, szaftos ételt kapunk. A krumplis tészta nemcsak finom, hanem laktató is, így ideális választás egy kiadós étkezéshez.
Krumplis tészta készítésekor a burgonyát kockára vágják és megpirítják, majd a főtt tésztával összeforgatják, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálaláskor gyakran tejföllel és friss petrezselyemmel kínálják, hogy még ínycsiklandóbb legyen.
Hámozd meg a burgonyát, és vágd kis kockákra.
A burgonya fajtája befolyásolja a főzési időt. Lisztesebb burgonya gyorsabban fő puhára.
Hevítsd fel az olajat egy nagy serpenyőben, és pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát.
A hagymát alacsony lángon pirítsd, hogy ne égjen meg, hanem szépen karamellizálódjon.
Add hozzá a burgonyát, sózd meg, és szórd meg pirospaprikával. Keverd jól össze.
A pirospaprikát ne égesd meg, mert keserű lesz. Rövid ideig pirítsd csak a burgonyával.
Öntsd fel vízzel, és főzd a burgonyát közepes lángon, amíg megpuhul.
Annyi vizet önts rá, amennyi éppen ellepi a burgonyát. Ha túl sok vizet használsz, híg lesz a végeredmény.
Közben főzd meg a kockatésztát sós, forró vízben, majd szűrd le.
A tésztát ne főzd túl, mert akkor szétesik. Al dente legyen.
Amikor a burgonya megpuhult, törd össze egy részét, hogy krémesebb állagot kapj, majd add hozzá a megfőtt tésztát.
Nem muszáj az összes burgonyát összetörni, ha szereted, hogy maradnak benne kockák.
Keverd jól össze, ízesítsd borssal, és ha szükséges, sóval is.
Kóstold meg, mielőtt utánasóznál, mert a főzés során a víz elpárolog, és sósabb lehet az étel.
Tálald forrón, savanyúsággal vagy friss salátával.
A krumplis tészta másnap is finom, de akkor már kicsit szárazabb lehet.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.