Frissen sült házi lavash kenyér

Lavash - Örmény laposkenyér

A lavash egy hagyományos örmény laposkenyér, amely több száz éve az örmény és közel-keleti konyha egyik alapétele. Az UNESCO a világ kulturális örökségének részévé nyilvánította, mivel az elkészítéséhez és fogyasztásához számos kulturális hagyomány kapcsolódik. A vékony, puha tészta remekül alkalmas szendvicsekhez, kebabokhoz vagy egyszerűen mártogatósokhoz. Otthon is könnyen elkészíthető egy serpenyő segítségével, és tökéletes alternatívája a bolti változatnak.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
300 ml Víz
10 g
20 ml Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd fokozatosan add hozzá a vizet és az olívaolajat.

    A lisztet érdemes átszitálni, hogy a kenyér könnyebb legyen.

    2

    Gyúrd a tésztát 8-10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha túl száraz, adj hozzá egy kevés vizet.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és nem ragad.

    3

    Takard le a tésztát, és hagyd pihenni 30 percig.

    A pihentetés alatt a gluténszálak ellazulnak, így könnyebb lesz nyújtani a tésztát.

    4

    Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, majd formázz belőlük kis golyókat.

    A golyók egyenletes méretűek legyenek, hogy a laposkenyerek is egyformák legyenek.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a golyókat vékony, kb. 1-2 mm vastag ovális lapokká.

    Minél vékonyabbra nyújtod a tésztát, annál ropogósabb lesz a lavash.

    6

    Egy száraz serpenyőt forrósíts fel közepes-magas hőmérsékleten, majd süsd a lavash lapokat egyenként 30-40 másodpercig mindkét oldalon, amíg enyhén barnás foltok jelennek meg rajtuk.

    A serpenyő legyen nagyon forró, hogy a lavash gyorsan süljön és ne száradjon ki. Ha túl alacsony a hőmérséklet, a kenyér kemény lesz.

    7

    Amint megsültek, helyezd őket egy konyharuhával letakart edénybe, hogy puhák maradjanak.

    A konyharuha segít megőrizni a lavash nedvességtartalmát, így puha és hajlékony marad.

    8

    Tálald frissen, vagy használd szendvicsekhez, kebabokhoz vagy más közel-keleti ételekhez!

    A frissen sült lavash a legfinomabb. Tároláshoz tekerd be egy konyharuhába, hogy ne száradjon ki.