Lihapiirakka főtt rizzsel, aranybarna tésztában, tálalva

Lihapiirakka főtt rizzsel

A lihapiirakka egy klasszikus finn étel, amelyet különböző töltelékekkel készítenek. Az étel egyedülállóan ötvözi a fűszeres darált húst, a főtt rizst és a ropogós tésztát. Finnországban gyakran készítik ünnepi alkalmakra, de mindennapi étkezésekhez is ideális. A tésztát hagyományosan házilag készítik, és a húsos töltelék minden falatban gazdag ízt kínál.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Darálthús (sertés vagy marha)
150 g Főtt rizs
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 tk.
1 tk. Fűszerkeverék (oregánó, kakukkfű)
1 db Paprika
250 g Tésztához: búzaliszt
10 g Élesztő
100 ml Tej
100 ml Víz
2 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tészta elkészítéséhez keverd össze a lisztet és az élesztőt. Az olívaolajat, a tejet és a vizet melegítsd össze, majd add hozzá a lisztes keverékhez. Keverd össze, és gyúrd rugalmas tésztává.

    A tészta könnyebben formázható lesz, ha a víz ne legyen túl forró, hanem langyos.

    2

    A tésztát hagyd kelni 30 percig, amíg duplájára nő.

    A tészta pihenése alatt készítheted elő a tölteléket, hogy ne legyen időveszteség.

    3

    A darált húst pirítsd meg egy serpenyőben egy kevés olívaolajon. Add hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát, és pirítsd tovább, amíg üvegesek lesznek.

    A hús ne száradjon ki a pirítás alatt, ezért folyamatosan keverd.

    4

    Tedd hozzá a fűszereket (oregánó, kakukkfű) és a paprikát, majd sózd meg a húsos keveréket, és keverd jól össze. Amikor a hús elkészült, vedd le a tűzről, és hagyd hűlni.

    A fűszereket akkor add hozzá, amikor a hús már jól megpirult, hogy a fűszeres ízek jobban érvényesüljenek.

    5

    A megkelt tésztát nyújtsd ki vékonyra, és vágj belőle kisebb köröket. A közepére tedd a húst és a főtt rizst, majd hajtsd félbe, és formázz belőle kis táskákat.

    A tészta széleit jól nyomd le, hogy a töltelék ne szivárogjon ki a sütés alatt.

    6

    A kész táskákat forró olajban süsd ki 3-4 percig, amíg aranybarna színt kapnak.

    A tészta ropogós lesz, ha a megfelelő hőmérsékleten sütöd – a túl alacsony hőmérséklet olajban áztatott tésztát eredményezhet.

    7

    Tálalás előtt hagyd egy kicsit pihenni a falatokat, hogy a töltelék jól beálljon, és ne folyjon ki.