Lomi salmon friss paradicsommal és zöldhagymával egy tálban, hidegen tálalva

Lomi salmon zöldhagymával

A lomi salmon hagyományos hawaii étel, amely az európai és polinéz gasztronómia találkozásának eredménye. A 19. században Hawaii-ra érkezett norvég tengerészek hozták be a sózott lazacot, amelyet a helyiek a saját alapanyagaikkal kombináltak – így született meg ez a hideg saláta. Az étel neve a „lomi” hawaii szóból ered, amely \'masszírozást\' jelent – utalva a hagyományos kézi keverési módszerre. Képzeld el, ahogy a jég hidegen tartja a friss paradicsom és hagyma ízeit, miközben a sós lazac minden falatban érvényesül. Technikai tipp: mindig nagyon friss vagy fagyasztott, de teljesen kiolvasztott lazacot használj, mert ez az étel nem hőkezelt. Tökéletes választás nyári előételként vagy könnyű ebédként. Ha egy kis plusz frissességre vágysz, kevés lime-lével vagy korianderrel is megbolondíthatod.

Előkészület 20 perc
Elkészítés N/A
Teljes 20 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Friss lazacfilé
3 db Paradicsom
1 db Vöröshagyma
2 db Zöldhagyma
1 tk. Durva tengeri só
4 db Jégkocka

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A friss lazacot alaposan öblítsd le, majd vágd kis kockákra. Ha szükséges, távolítsd el a bőrt. Ezután enyhén sózd be, keverd össze, és tedd a hűtőbe 30 percre, hogy a só átjárja.

    Ha a lazac nagyon friss, nem szükséges sokáig sózni – ne legyen túl sós a végeredmény.

    2

    A paradicsomokat vágd apró kockákra. Fontos, hogy érett, de nem túl lédús paradicsomot válassz, így a saláta nem lesz túl vizes.

    Ha a paradicsom túl lédús, vágás után papírtörlővel itasd le a felesleges nedvességet.

    3

    A vöröshagymát és a zöldhagymát aprítsd finomra. A vöröshagymát hideg vízbe áztathatod pár percre, hogy enyhítsd az erejét.

    A zöldhagyma világos része lágyabb, a sötétebb rész aromásabb – használd mindkettőt keverve.

    4

    Egy nagy tálban keverd össze a sózott lazacot, a felkockázott paradicsomot, a vöröshagymát és zöldhagymát. Keverd össze óvatosan, hogy ne törjenek szét az összetevők.

    Fakanállal vagy kézzel is keverheted – hagyományosan kézzel készül, innen a \'lomi\' (masszírozás) név.

    5

    Tedd bele a jégkockákat, keverd össze, majd helyezd hűtőbe legalább 1 órára. Tálalás előtt távolítsd el a jeget, majd hidegen kínáld.

    A jég segít frissen tartani és lehűteni a keveréket – ez nemcsak ízben, hanem állagban is sokat számít.