Loukoumades joghurtos tésztával, mézzel és fahéjjal tálalva

Loukoumades joghurtos tésztával

A Loukoumades egy híres görög édesség, amely eredetileg a bizánci korban jelent meg. Azóta szoros kapcsolatban áll a görög ünnepi étkezésekkel. A tészta lágysága és ropogóssága egyedülálló textúrát ad az ételnek, míg a méz és fahéj egy kellemes édességet és fűszerességet biztosít a falatoknak. A készítése viszonylag egyszerű, de annál finomabb, tökéletes választás egy családi összejövetelre vagy akár ünnepi alkalomra is. Egyedülálló édes élmény, ami mindenkit elbűvöl.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
2500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
200 g Joghurt
7 g Élesztő
50 g Cukor
200 ml Meleg víz
1 tk.
1 l Olaj a sütéshez
100 g Méz
1 tk. Cinnamon (fahéj)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezd a tésztát előkészíteni: egy kis tálban keverd össze a meleg vizet, a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 5-10 percig, amíg habosodik, és aktiválódik az élesztő.

    A víz ne legyen túl forró, hogy ne öld meg az élesztőt. 40 °C körüli víz a legjobb!

    2

    Egy nagyobb tálban keverd össze a lisztet, sót, és a joghurtot. Add hozzá az élesztős keveréket, és gyúrd össze a tésztát. A tészta ne legyen túl ragacsos, ha szükséges, adj hozzá még egy kis lisztet.

    Ha túl lágy a tészta, ne add hozzá az összes lisztet egyszerre, hanem fokozatosan pótold.

    3

    Amikor a tészta egyenletes és rugalmas, takard le egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, amíg duplájára nem nő.

    Ha nincs meleg helyed, tedd a tálat a sütőbe, és kapcsold be a sütőt 50 °C-ra, majd kapcsold ki, és helyezd bele a tésztát.

    4

    Míg a tészta kel, készítsd elő az olajat a sütéshez. Tölts egy nagy lábast vagy serpenyőt olajjal, és melegítsd közepes hőmérsékleten. A megfelelő hőmérsékletet úgy ellenőrizheted, hogy egy kis darab tésztát dobsz az olajba, és ha az azonnal megemelkedik, akkor megfelelő a hőmérséklet.

    Ne süsd túl forró olajban, mert akkor a tésztát kívülről megégetheted, belül pedig nyers marad.

    5

    Amikor a tészta megkelt, vedd ki belőle egy kis adagnyi darabot (kb. 1 evőkanál nagyságú), és formázz belőle kis golyókat. Add hozzá az olajhoz, és süsd őket 2-3 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    Használj kanalat vagy két kanalat a tészta adagolásához, hogy könnyen formázható legyen.

    6

    Amikor a loukoumades aranybarnák és ropogósak, szedd ki őket az olajból, és helyezd papírtörlőre, hogy lecsöpögjön a felesleges olaj.

    A papírtörlő segít eltávolítani a túlzott olajat, hogy a végeredmény ne legyen túl zsíros.

    7

    Tálald a kész loukoumades-t meleg mézzel és fahéjjal. A méz és a fahéj ragadós, édes réteget képez rajtuk.

    Tálalás előtt szórhatsz rá egy kevés darált diót vagy egy kis kakaóport is a még gazdagabb ízélményért.