Lutefisk tejszínes mártással, tálalva friss petrezselyemmel

Lutefisk tejszínes mártással

A lutefisk egy hagyományos skandináv étel, amelyet főként karácsonykor és más ünnepi alkalmakkor készítenek. Az étel fő alapanyaga a lutefisk, amelyet különleges módon szárítanak és kezelnek, hogy a legfinomabb textúrát érjék el. A tejszínes mártás a recept különlegessége, amely lágyítja a hal ízét és gazdag, krémes állagot ad neki. A lutefisk tejszínes mártással egy igazi skandináv ínycsiklandó étel, amely tökéletesen illik a téli ünnepi étkezésekhez.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Lutefisk
200 ml Tejszín
2 ek. Vaj
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 ek. Friss petrezselyem
1 ek. Citromlé
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A lutefisket jól öblítsd le hideg vízzel, majd egy nagyobb lábasban kezd el főzni vízben. Főzd 10-15 percig, amíg teljesen megpuhul.

    A lutefisk hagyományos skandináv étel, és lassan kell főzni, hogy ne szakadjon szét.

    2

    Míg a hal fő, a vajat egy serpenyőben hevítsd fel, és add hozzá a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Pirítsd őket 2-3 percig, amíg üvegesek nem lesznek.

    A hagymát ne pirítsd túl, mert a túlzott karamellizálódás keserű ízt adhat.

    3

    Add hozzá a tejszínt a hagymás keverékhez, és forrald fel. Csökkentsd a hőt, és főzd lassú tűzön 5-10 percig, hogy a mártás besűrűsödjön.

    A tejszínnek nem kell túl sokáig főnie, csak annyi ideig, hogy a fűszerekkel jól összeforrjon.

    4

    A kész tejszínes mártást ízesítsd sóval, fekete borssal, és facsard bele a citrom levét.

    A citrom frissességet ad a mártásnak, és segít kiemelni a hal ízét.

    5

    A kész lutefisket tálald a tejszínes mártással, és szórd meg friss petrezselyemmel.

    A petrezselyem nemcsak ízt, hanem szép zöld színt is ad az ételnek.