Machboos bĂĄrĂĄnyhĂșssal, gazdag fƱszerekkel Ă©s rizzsel tĂĄlalva

Machboos bĂĄrĂĄnyhĂșssal

A Machboos egy tradicionĂĄlis Ă©tel a Közel-KeletrƑl, amely kĂŒlönbözƑ hĂșsokkal, fƑleg bĂĄrĂĄnyhĂșssal kĂ©szĂ­thetƑ. Az Ă©tel gazdag fƱszerekkel, mint a sĂĄfrĂĄny, kömĂ©ny Ă©s koriander, amelyek nemcsak Ă­zt adnak, hanem kĂŒlönleges aromĂĄkat is kibocsĂĄtanak a hĂșsnak. Eredetileg a Beduinok körĂ©ben nĂ©pszerƱ Ă©tel volt, de mĂĄra szĂ©les körben elterjedt a Közel-Kelet többi rĂ©szĂ©n is. A Machboos bĂĄrĂĄnyhĂșssal kĂŒlönösen finom, hiszen a bĂĄrĂĄny Ă­ze tökĂ©letesen harmonizĂĄl a fƱszerekkel, a rizs pedig remekĂŒl felszĂ­vja a hĂșsok Ă­zĂ©t. TĂĄlalhatjuk friss korianderrel Ă©s citrommal, hogy mĂ©g frissĂ­tƑbb legyen!

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 Ăłra
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 g BĂĄrĂĄnyhĂșs
⭕ 1 db Hagyma
⭕ 4 gerezd Fokhagyma
⭕ 2 db Paradicsom
⭕ 1 db Zöld paprika
⭕ 300 g Rizs
⭕ 1 csipet Sáfrány
⭕ 1 tk. KömĂ©ny
⭕ 1 tk. Koriander
⭕ 1 tk. Bors
⭕ 1 tk. Só
⭕ 2 ek. Olívaolaj
⭕ 1 db Citrom

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A bĂĄrĂĄnyhĂșst darabold fel kis kockĂĄkra, Ă©s tedd fĂ©lre. A hagymĂĄt hĂĄmozd meg Ă©s aprĂłra vĂĄgd. A fokhagymĂĄt zĂșzd szĂ©t, a paradicsomokat vĂĄgd fel kockĂĄkra, a zöld paprikĂĄt pedig karikĂĄzd fel.

    A bĂĄrĂĄnyhĂșs kisebb darabokra vĂĄgĂĄsa segĂ­t abban, hogy jobban ĂĄtjĂĄrja a fƱszerek Ă­ze, Ă©s gyorsabban megpuhul.

    2

    Egy nagy serpenyƑben hevĂ­tsd fel az olĂ­vaolajat, majd add hozzĂĄ az aprĂłra vĂĄgott hagymĂĄt Ă©s fokhagymĂĄt. PirĂ­tsd Ƒket 3-4 percig, amĂ­g ĂŒvegesednek.

    A fokhagyma könnyen megĂ©ghet, ezĂ©rt figyelj oda, hogy ne piruljon tĂșl. Ha szĂŒksĂ©ges, csökkentsd a hƑmĂ©rsĂ©kletet!

    3

    Amikor a hagyma Ă©s fokhagyma megpuhult, add hozzĂĄ a bĂĄrĂĄnyhĂșst, Ă©s pirĂ­tsd meg minden oldalĂĄt, hogy szĂ©p szĂ­nt kapjon.

    A hĂșs pirĂ­tĂĄsa segĂ­t megƑrizni a hĂșs szaftossĂĄgĂĄt, Ă­gy Ă©rdemes egyenletesen pirĂ­tani.

    4

    MiutĂĄn a hĂșs megpirult, add hozzĂĄ a felkockĂĄzott paradicsomot, a zöld paprikĂĄt, a sĂĄfrĂĄnyt, kömĂ©nyt, koriandert, borsot Ă©s sĂłt. Keverd jĂłl össze, Ă©s fƑzd 5-6 percig.

    A sĂĄfrĂĄny Ă­zesĂ­ti Ă©s szĂ©p szĂ­nt ad a hĂșsnak. Ha nem talĂĄlod, kurkumĂĄval is helyettesĂ­theted.

    5

    EzutĂĄn add hozzĂĄ a rizst, Ă©s önts fel annyi vĂ­zzel, hogy ellepje a rizst. TakarĂ©kon fƑzd 15-20 percig, amĂ­g a rizs megpuhul.

    Ha a vĂ­z elfƑ, Ă©s a rizs mĂ©g nem puha, adj hozzĂĄ egy kis vizet Ă©s folytasd a fƑzĂ©st.

    6

    Amikor a rizs elkĂ©szĂŒlt, ellenƑrizd az Ă­zeket. Ha szĂŒksĂ©ges, adj hozzĂĄ mĂ©g egy csipet sĂłt vagy borsot.

    TĂĄlalĂĄs elƑtt egy kis friss citromlevet facsarj a tetejĂ©re, hogy frissebb Ă­zt adjon a teljes Ă©telnek!

    7

    TĂĄlald a Machboos bĂĄrĂĄnyhĂșst a rizs mellĂ©, Ă©s dekorĂĄld friss korianderrel Ă©s citromszeletekkel.