Machboos bárányhússal, gazdag fűszerekkel és rizzsel tálalva

Machboos bárányhússal

A Machboos egy tradicionális étel a Közel-Keletről, amely különböző húsokkal, főleg bárányhússal készíthető. Az étel gazdag fűszerekkel, mint a sáfrány, kömény és koriander, amelyek nemcsak ízt adnak, hanem különleges aromákat is kibocsátanak a húsnak. Eredetileg a Beduinok körében népszerű étel volt, de mára széles körben elterjedt a Közel-Kelet többi részén is. A Machboos bárányhússal különösen finom, hiszen a bárány íze tökéletesen harmonizál a fűszerekkel, a rizs pedig remekül felszívja a húsok ízét. Tálalhatjuk friss korianderrel és citrommal, hogy még frissítőbb legyen!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Bárányhús
1 db Hagyma
4 gerezd Fokhagyma
2 db Paradicsom
1 db Zöld paprika
300 g Rizs
1 csipet Sáfrány
1 tk. Kömény
1 tk. Koriander
1 tk. Bors
1 tk.
2 ek. Olívaolaj
1 db Citrom

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A bárányhúst darabold fel kis kockákra, és tedd félre. A hagymát hámozd meg és apróra vágd. A fokhagymát zúzd szét, a paradicsomokat vágd fel kockákra, a zöld paprikát pedig karikázd fel.

    A bárányhús kisebb darabokra vágása segít abban, hogy jobban átjárja a fűszerek íze, és gyorsabban megpuhul.

    2

    Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Pirítsd őket 3-4 percig, amíg üvegesednek.

    A fokhagyma könnyen megéghet, ezért figyelj oda, hogy ne piruljon túl. Ha szükséges, csökkentsd a hőmérsékletet!

    3

    Amikor a hagyma és fokhagyma megpuhult, add hozzá a bárányhúst, és pirítsd meg minden oldalát, hogy szép színt kapjon.

    A hús pirítása segít megőrizni a hús szaftosságát, így érdemes egyenletesen pirítani.

    4

    Miután a hús megpirult, add hozzá a felkockázott paradicsomot, a zöld paprikát, a sáfrányt, köményt, koriandert, borsot és sót. Keverd jól össze, és főzd 5-6 percig.

    A sáfrány ízesíti és szép színt ad a húsnak. Ha nem találod, kurkumával is helyettesítheted.

    5

    Ezután add hozzá a rizst, és önts fel annyi vízzel, hogy ellepje a rizst. Takarékon főzd 15-20 percig, amíg a rizs megpuhul.

    Ha a víz elfő, és a rizs még nem puha, adj hozzá egy kis vizet és folytasd a főzést.

    6

    Amikor a rizs elkészült, ellenőrizd az ízeket. Ha szükséges, adj hozzá még egy csipet sót vagy borsot.

    Tálalás előtt egy kis friss citromlevet facsarj a tetejére, hogy frissebb ízt adjon a teljes ételnek!

    7

    Tálald a Machboos bárányhúst a rizs mellé, és dekoráld friss korianderrel és citromszeletekkel.