Frissen sĂŒlt jemeni malawach rĂ©teges kenyĂ©r

Malawach - Jemen kenyere

A malawach egy hagyomĂĄnyos jemeni kenyĂ©r, amelyet az ottani zsidĂł közössĂ©g tett vilĂĄgszerte ismerttĂ©. RĂ©teges, vajas szerkezete miatt hasonlĂ­t a palacsintĂĄra Ă©s a leveles tĂ©sztĂĄra egyarĂĄnt. Leggyakrabban reggelire fogyasztjĂĄk mĂ©zzel vagy paradicsomszĂłsszal, de sĂłs vĂĄltozatban tojĂĄssal Ă©s fƱszerekkel is tĂĄlaljĂĄk. A malawach tökĂ©letes kiegĂ©szĂ­tƑje a közel-keleti Ă©teleknek, Ă©s a modern konyhĂĄban is egyre nĂ©pszerƱbb.

ElƑkĂ©szĂŒlet 25 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 45 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 500 g BĂșzaliszt
⭕ 250 ml Víz
⭕ 5 g Só
⭕ 10 g Cukor
⭕ 50 ml Olaj vagy olvasztott vaj
⭕ 100 g Vaj (a rĂ©tegezĂ©shez)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tålban keverd össze a lisztet, a sót és a cukrot.

    A cukor nem csak édesíti, hanem segíti a tészta kelését is.

    2

    Fokozatosan add hozzå a vizet és az olajat, majd kezdd el dagasztani a tésztåt, amíg sima és rugalmas nem lesz.

    A tészta akkor jó, ha elvålik az edény falåtól, de még puha és rugalmas.

    3

    Oszd a tĂ©sztĂĄt 6 egyenlƑ rĂ©szre, Ă©s formĂĄzz belƑlĂŒk golyĂłkat.

    A golyókat olajozd be vékonyan, hogy ne szåradjanak ki a pihentetés alatt.

    4

    Takard le a tésztagolyókat egy konyharuhåval, és hagyd pihenni 30 percig.

    A pihentetés lazítja a tésztåt, így könnyebb lesz vele dolgozni.

    5

    NyĂșjtsd ki az egyik tĂ©sztagolyĂłt vĂ©konyra, majd kenj rĂĄ egy rĂ©teg olvasztott vajat. Hajtsd össze rĂ©tegesen, Ă©s formĂĄzz belƑle egy kis csomagot.

    A vaj adja a kenyĂ©rnek a gazdag Ă­zĂ©t Ă©s a rĂ©teges textĂșrĂĄt. Ügyelj, hogy minden rĂ©teget egyenletesen kenj meg.

    6

    Ismételd meg ezt az összes tésztagolyóval, majd hagyd pihenni tovåbbi 15 percig.

    A pihentetĂ©s segĂ­t, hogy a tĂ©szta ne hĂșzĂłdjon vissza sĂŒtĂ©s közben.

    7

    MelegĂ­ts fel egy serpenyƑt közepes lĂĄngon, Ă©s egy kevĂ©s vaj vagy olaj hozzĂĄadĂĄsĂĄval sĂŒsd a malawach lapokat egyenkĂ©nt, kb. 2-3 percig az egyik oldalon, majd fordĂ­tsd meg, Ă©s sĂŒsd tovĂĄbbi 2 percig.

    Ne sĂŒsd tĂșl a kenyeret, mert kiszĂĄrad.

    8

    IsmĂ©teld meg a sĂŒtĂ©si folyamatot a maradĂ©k tĂ©sztĂĄval, majd tĂĄlald mĂ©zzel, paradicsomszĂłsszal vagy tojĂĄssal.

    A malawach sokféleképpen tålalható. Készíthetsz hozzå mårtogatóst, vagy akår megtöltheted is.