Málnás bagel tálalva

Málnás bagel

A bagel egy világszerte kedvelt péksütemény, amely eredetileg Lengyelországból származik, majd az amerikai és európai pékségek egyik ikonikus termékévé vált. A málnás változat egy friss, gyümölcsös csavart ad a hagyományos bagelhez, tökéletes azoknak, akik szeretik az édes és savanykás ízek harmóniáját. Ez a házi készítésű bagel kívül ropogós, belül puha, és tele van zamatos málnaszemekkel. Ha még különlegesebbé szeretnéd tenni, próbáld meg egy kevés mézzel vagy krémsajttal tálalni!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
330 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
50 g Kristálycukor
5 g
7 g Száraz élesztő
300 ml Meleg víz
30 g Vaj
150 g Friss málna
20 g Méz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő az összetevőket. A lisztet, cukrot, sót és élesztőt egy nagy tálba mérd ki, majd keverd össze alaposan.

    A pontos mérés elengedhetetlen a jó végeredményhez. Használj konyhai mérleget a legpontosabb eredményért.

    2

    A málnát óvatosan mosd meg, majd papírtörlővel itasd le róla a felesleges nedvességet. Ne nyomd szét, hogy a bagelben egész málnaszemek maradhassanak.

    A fagyasztott málna is használható, de előtte hagyd kiolvadni, és alaposan csöpögtesd le.

    3

    Add hozzá a meleg vizet a száraz összetevőkhöz, és kezdd el összegyúrni a tésztát. Amikor kezd összeállni, add hozzá az olvasztott vajat és a málnát, majd óvatosan dolgozd bele a tésztába anélkül, hogy teljesen szétzúznád.

    A víz legyen langyos, ne forró. Az olvasztott vaj ne legyen túl forró, hagyd kicsit hűlni. A málna hozzáadásakor legyél óvatos, hogy ne színezd el a tésztát.

    4

    Fedd le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán keresztül, amíg a duplájára nem nő.

    A tészta keléséhez ideális hőmérséklet a 25-28°C. Ha nincs meleg helyed, tedd a sütőbe, amit előtte nagyon alacsony hőfokon bekapcsoltál, majd kikapcsoltad.

    5

    Gyúrd át a megkelt tésztát, majd oszd 8 egyenlő részre. Formázz belőlük gombócokat, majd az ujjaddal fúrj egy lyukat a közepükbe, és formázd őket bagel alakúra.

    A gombócokat egyenletesen oszd el, hogy a baglek azonos méretűek legyenek. A lyuk legyen elég nagy, mert sütés közben a tészta megdagad.

    6

    Hagyd pihenni a formázott bagel-eket további 15 percig, közben melegíts fel egy nagy fazékban vizet, és adj hozzá egy kevés mézet.

    A méz segít a bagleknek szép színt kapni.

    7

    Dobd a bagel-eket a forró vízbe egyenként, és főzd őket oldalanként kb. 30 másodpercig. Ez segít abban, hogy kívülről fényes és ropogós héjat kapjanak.

    Ne tegyél túl sok bagelt egyszerre a vízbe, mert lehűti a vizet.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Tedd a főtt bagel-eket sütőpapírral bélelt tepsire, és opcionálisan szórd meg egy kevés cukorral vagy extra málnadarabokkal.

    A cukor karamellizálódik a sütőben, és még finomabbá teszi a bagleket.

    9

    Süsd a bagel-eket kb. 20 percig, vagy amíg aranybarnák és ropogósak nem lesznek.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj oda, nehogy megégjenek.

    10

    Hagyd őket hűlni, majd tálald frissen, akár mézzel megkenve vagy egy kis krémsajttal!

    A málnás bagel önmagában is finom, de kísérletezhetsz különböző feltétekkel is, például mascarponéval és friss mentalevéllel.