Mandulás-sáfrányos Kheer tálalva, mandulával és sáfránnyal díszítve

Mandulás-sáfrányos Kheer

A Kheer, egy tradicionális indiai desszert, amelyet főként rizsből, tejből és cukorból készítenek, számos változatban létezik. A sáfrányos és mandulás verziók különösen népszerűek a különleges alkalmakra, mivel a sáfrány és a mandula gazdag íze fantasztikus kombinációt alkot. Ez a desszert nemcsak finom, hanem gazdag hagyományokkal is bír, és gyakran kínálják ünnepekkor vagy családi összejöveteleken.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
100 g Basmati rizs
500 ml Teljes tej
150 g Cukor
50 g Mandula
1 csipet Sáfrány
1 tk. Rózsavíz
100 ml Víz
2 db Zöld kardamom

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan mosd meg hideg víz alatt, majd tedd egy edénybe, és öntsd fel 100 ml vízzel. Főzd a rizst 10-15 percig, amíg megpuhul és felszívja a vizet.

    Ne főzd túl a rizst, mert a kheerhez fontos, hogy a rizs szemek megtartsák a formájukat.

    2

    Közben egy tálkában áztasd be a sáfrányt 2 evőkanál meleg vízbe, hogy intenzívebb színt és ízt kapjon.

    A sáfrány egy különleges fűszer, amely csodálatos színt és gazdag ízt ad az ételnek. Ha nincs sáfrányod, helyettesítheted vaníliával, de a sáfrány az igazi.

    3

    A rizs főzése után add hozzá a tejet és a cukrot. Folyamatos kevergetés mellett főzd a keveréket közepes lángon, amíg a tej kissé besűrűsödik, körülbelül 20-25 percig.

    Folyamatosan keverd a kheer-t, hogy ne égjen le az alja. A tej ne forrjon túl erősen, mert akkor a kheer túlságosan sűrűvé válhat.

    4

    Miközben a tej felforr, pirítsd meg a mandulát egy száraz serpenyőben, amíg aranybarna nem lesz. Ezután vágd apró darabokra.

    A mandulát mindig lassú tűzön pirítsd, hogy ne égjen meg. Az aprított mandula remekül illik a kheerhez, extra ropogósságot adva neki.

    5

    Amikor a tej besűrűsödött, add hozzá a sáfrányos vizet, a rózsavizet, a kardamomot és az aprított mandulát. Keverd össze alaposan.

    A rózsavíz friss, virágos ízt ad a desszertnek, míg a kardamom enyhén pikáns fűszeres ízt kölcsönöz.

    6

    Főzd további 5-10 percig, amíg a kheer eléri a kívánt sűrűséget. Tálald melegen vagy hidegen, ízlés szerint.

    A kheer hidegen is nagyon finom, ezért előre is elkészítheted és a hűtőben tárolhatod.