A mandulát száraz serpenyőben közepes lángon pirítsd meg, amíg enyhén aranybarna nem lesz. Ez fokozza az ízét. Hagyd kihűlni, majd aprítsd finomra vagy daráld le.
Ügyelj rá, hogy a mandula ne égjen meg, mert keserű ízt kaphat. Rendszeresen kevergesd a serpenyőben.
A tejet és a tejszínt egy közepes lábosba öntsd, majd add hozzá a vaníliakivonatot és a finomra őrölt mandulát. Lassan melegítsd fel közepes lángon, amíg gőzölögni nem kezd, de ne forrald fel!
A tej és a tejszín keverékét folyamatosan kevergesd, hogy ne égjen le az alja.
Egy másik tálban keverd össze a cukrot és a tojássárgáját, habverővel dolgozd össze, amíg világosabb színű és krémes állagú lesz.
Minél jobban kihabosítod a tojássárgáját a cukorral, annál krémesebb lesz a fagylaltod.
A meleg tejből egy merőkanálnyit adj hozzá a tojásos keverékhez folyamatos keverés mellett, hogy hőkiegyenlítést végezz. Ez segít elkerülni, hogy a tojás összekapódjon.
Fontos, hogy lassan adagold a meleg tejet a tojásos keverékhez, és közben folyamatosan keverd, különben a tojás rögössé válhat.
Az előzőleg felmelegített tojásos keveréket öntsd vissza a lábosba a többi tejhez. Alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett főzd addig, amíg a krém besűrűsödik és bevonja a kanál hátát (kb. 5-7 perc). Ne hagyd forrni!
A krém sűrűségét úgy ellenőrizheted, hogy belemártasz egy fakanalat. Ha a krém bevonja a kanál hátát, és az ujjaddal húzol egy vonalat, ami nem folyik össze, akkor jó.
Szűrd át a keveréket egy finom szűrőn, hogy eltávolítsd a nagyobb manduladarabokat és a sűrűbb részeket. Hagyd teljesen kihűlni szobahőmérsékleten, majd tedd hűtőbe legalább 4 órára, hogy az ízek összeérjenek.
A szűrés segít abban, hogy a fagylalt sima és krémes legyen. A hűtési idő elengedhetetlen az ízek összeéréséhez.
Ha van fagylaltgéped, öntsd bele a keveréket, és a gyártói utasítás szerint készítsd el a fagylaltot. Ha nincs, tedd a keveréket egy mély tálba a fagyasztóba, és félóránként keverd át egy villával, hogy krémes maradjon.
Ha nincs fagylaltgéped, a gyakori keverés megakadályozza a nagy jégkristályok kialakulását, így krémesebb lesz a fagylalt. A tálat érdemes előre lehűteni a fagyasztóban.
A fagylaltot tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten pihenni, hogy könnyebben kanalazható legyen. Díszítheted szeletelt mandulával vagy egy kevés mézzel.
Ha túl kemény a fagylalt, mártsd a kanalat forró vízbe, mielőtt kanalaznád.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.