Krémes mandulás tejfagylalt tálalva

Mandulás tejfagylalt

A mandulás tejfagylalt egy igazi klasszikus desszert, amely a mediterrán országokban és a Közel-Keleten is nagy népszerűségnek örvend. A mandula gazdag íze és a selymes tejkrém tökéletes kombinációt alkot. Ez a recept lehetőséget ad arra, hogy otthon is elkészíts egy természetes alapanyagokból álló fagylaltot, amely nem tartalmaz mesterséges adalékanyagokat. A tojássárgájával készült főzött alap gazdagabbá és lágyabbá teszi a textúrát, míg a pirított mandula mélyebb ízvilágot biztosít. Ha egy igazán különleges és természetes fagylaltra vágysz, akkor ez a recept tökéletes választás!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
750 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
100 g Mandula
500 ml Tej
250 ml Tejszín
100 g Cukor
1 tk. Vaníliakivonat
4 db Tojássárgája

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A mandulát száraz serpenyőben közepes lángon pirítsd meg, amíg enyhén aranybarna nem lesz. Ez fokozza az ízét. Hagyd kihűlni, majd aprítsd finomra vagy daráld le.

    Ügyelj rá, hogy a mandula ne égjen meg, mert keserű ízt kaphat. Rendszeresen kevergesd a serpenyőben.

    2

    A tejet és a tejszínt egy közepes lábosba öntsd, majd add hozzá a vaníliakivonatot és a finomra őrölt mandulát. Lassan melegítsd fel közepes lángon, amíg gőzölögni nem kezd, de ne forrald fel!

    A tej és a tejszín keverékét folyamatosan kevergesd, hogy ne égjen le az alja.

    3

    Egy másik tálban keverd össze a cukrot és a tojássárgáját, habverővel dolgozd össze, amíg világosabb színű és krémes állagú lesz.

    Minél jobban kihabosítod a tojássárgáját a cukorral, annál krémesebb lesz a fagylaltod.

    4

    A meleg tejből egy merőkanálnyit adj hozzá a tojásos keverékhez folyamatos keverés mellett, hogy hőkiegyenlítést végezz. Ez segít elkerülni, hogy a tojás összekapódjon.

    Fontos, hogy lassan adagold a meleg tejet a tojásos keverékhez, és közben folyamatosan keverd, különben a tojás rögössé válhat.

    5

    Az előzőleg felmelegített tojásos keveréket öntsd vissza a lábosba a többi tejhez. Alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett főzd addig, amíg a krém besűrűsödik és bevonja a kanál hátát (kb. 5-7 perc). Ne hagyd forrni!

    A krém sűrűségét úgy ellenőrizheted, hogy belemártasz egy fakanalat. Ha a krém bevonja a kanál hátát, és az ujjaddal húzol egy vonalat, ami nem folyik össze, akkor jó.

    6

    Szűrd át a keveréket egy finom szűrőn, hogy eltávolítsd a nagyobb manduladarabokat és a sűrűbb részeket. Hagyd teljesen kihűlni szobahőmérsékleten, majd tedd hűtőbe legalább 4 órára, hogy az ízek összeérjenek.

    A szűrés segít abban, hogy a fagylalt sima és krémes legyen. A hűtési idő elengedhetetlen az ízek összeéréséhez.

    7

    Ha van fagylaltgéped, öntsd bele a keveréket, és a gyártói utasítás szerint készítsd el a fagylaltot. Ha nincs, tedd a keveréket egy mély tálba a fagyasztóba, és félóránként keverd át egy villával, hogy krémes maradjon.

    Ha nincs fagylaltgéped, a gyakori keverés megakadályozza a nagy jégkristályok kialakulását, így krémesebb lesz a fagylalt. A tálat érdemes előre lehűteni a fagyasztóban.

    8

    A fagylaltot tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten pihenni, hogy könnyebben kanalazható legyen. Díszítheted szeletelt mandulával vagy egy kevés mézzel.

    Ha túl kemény a fagylalt, mártsd a kanalat forró vízbe, mielőtt kanalaznád.