Készítsd elő a hozzávalókat: a karfiolt szedd rózsáira, a mángoldot alaposan mosd meg és csíkozd fel, a vöröshagymát és fokhagymát hámozd meg és aprítsd finomra. A friss hozzávalók előkészítése megkönnyíti a főzést, és időt spórolsz vele a főzési fázisban.
A mángold helyett spenótot is használhatsz, ha nincs otthon mángold. A karfiol rózsáit vágd egyforma méretűre, hogy egyenletesen főjenek meg.
Egy nagy lábasban hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a vöröshagymát, és párold üvegesre 4-5 perc alatt, közben kevergesd, hogy ne égjen le. A hagyma karamellizálódása mélyebb ízt ad a levesnek.
A vöröshagyma párolásakor egy kevés sót is adhatsz hozzá, ez segít a hagyma puhulásában és megakadályozza a leégést.
Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd további 1 percig, amíg illatozni nem kezd. Ügyelj rá, hogy ne süsd túl, mert keserű lehet!
A fokhagymát a legvégén add hozzá, mert nagyon hamar megég és keserűvé válik. Ha reszeled, még intenzívebb ízt kapsz.
Tedd a lábasba a karfiolt, és öntsd fel az alaplével. Forrald fel, majd csökkentsd a hőt, és főzd közepes lángon 15 percig, vagy amíg a karfiol teljesen megpuhul. Tűpróbával könnyen ellenőrizheted, ha belemegy egy villa, készen van.
Ha nincs otthon alaplé, használhatsz vizet is, de az alaplé sokkal gazdagabb ízt ad a levesnek. A karfiolt ne főzd túl, mert elveszíti a tápanyagtartalmát.
Add hozzá a felcsíkozott mángoldot, és főzd további 5 percig. A mángold gyorsan megpuhul, de megőrzi jellegzetes ízét és élénk zöld színét, ha nem főzöd túl.
A mángoldot a legvégén add hozzá, mert nagyon hamar megfő. Ha túl sokáig főzöd, elveszíti a színét és az ízét.
Vedd le a lábast a tűzről, és botmixerrel pürésítsd a levest teljesen simára. Ha nincs botmixer, turmixgép is megteszi – de óvatosan, melegen nyomás keletkezhet benne!
A pürésítés során ügyelj arra, hogy ne fröccsenjen ki a leves! Ha turmixgépet használsz, hagyd egy kicsit hűlni a levest, mielőtt beleteszed.
Öntsd vissza a levest a lábasba, add hozzá a tejszínt, sót, borsot és szerecsendiót. Melegítsd újra, de ne forrald – csak amíg kellemesen meleg lesz. Így megőrizheted a tejszín krémes állagát.
A tejszínt a legvégén add hozzá, és ne forrald a levest, mert a tejszín kicsapódhat. A szerecsendió nagyon jól illik a karfiolhoz, de ne tegyél belőle túl sokat.
Tálalás előtt ellenőrizd az ízeket, ha szükséges, igazíts a fűszereken. Díszítheted kevés párolt mángolddal vagy egy csepp olívaolajjal a tetején. Melegen tálald friss kenyérrel vagy pirítóssal.
A levest tálalhatod pirított kenyérkockákkal, krutonnal vagy egy kanál tejföllel is. Ha szereted a pikáns ízeket, tegyél bele egy kevés chiliport.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.