Mángoldos karfiolkrémleves tálalva

Mángoldos karfiolkrémleves

A karfiolkrémleves története a 20. század elejére nyúlik vissza, amikor a magyar vidéki háztartásokban egyre nagyobb szerepet kaptak a szezonális zöldségek. A mángold, mely a spenót rokonának is tekinthető, már a római korban is ismert volt, de hazánkban az utóbbi években vált igazán népszerűvé. A krémlevesek elterjedése összefügg a modern konyhatechnológia fejlődésével, ahol a botmixerek megjelenése megkönnyítette a selymes textúrák elkészítését. Ahogy a karfiol puhul a lábasban, az illata azonnal otthonos melegséget áraszt. Ez az étel tökéletes választás egy esős délutánra vagy egy könnyed vacsorára. A mángoldos karfiolkrémleves titka a megfelelő állag elérésében rejlik: a karfiolt nem szabad túlfőzni, a mángoldot pedig csak rövid ideig párolni, hogy ne veszítse el vitamintartalmát és élénk színét. Ha szeretnéd gazdagabbá tenni, pirított napraforgómaggal vagy egy kevés reszelt parmezánnal is tálalhatod.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
540 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Karfiol
150 g Friss mángoldlevél
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Olívaolaj
800 ml Zöldségalaplé
100 ml Tejszín (30%)
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 csipet Szerecsendió

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő a hozzávalókat: a karfiolt szedd rózsáira, a mángoldot alaposan mosd meg és csíkozd fel, a vöröshagymát és fokhagymát hámozd meg és aprítsd finomra. A friss hozzávalók előkészítése megkönnyíti a főzést, és időt spórolsz vele a főzési fázisban.

    A mángold helyett spenótot is használhatsz, ha nincs otthon mángold. A karfiol rózsáit vágd egyforma méretűre, hogy egyenletesen főjenek meg.

    2

    Egy nagy lábasban hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a vöröshagymát, és párold üvegesre 4-5 perc alatt, közben kevergesd, hogy ne égjen le. A hagyma karamellizálódása mélyebb ízt ad a levesnek.

    A vöröshagyma párolásakor egy kevés sót is adhatsz hozzá, ez segít a hagyma puhulásában és megakadályozza a leégést.

    3

    Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd további 1 percig, amíg illatozni nem kezd. Ügyelj rá, hogy ne süsd túl, mert keserű lehet!

    A fokhagymát a legvégén add hozzá, mert nagyon hamar megég és keserűvé válik. Ha reszeled, még intenzívebb ízt kapsz.

    4

    Tedd a lábasba a karfiolt, és öntsd fel az alaplével. Forrald fel, majd csökkentsd a hőt, és főzd közepes lángon 15 percig, vagy amíg a karfiol teljesen megpuhul. Tűpróbával könnyen ellenőrizheted, ha belemegy egy villa, készen van.

    Ha nincs otthon alaplé, használhatsz vizet is, de az alaplé sokkal gazdagabb ízt ad a levesnek. A karfiolt ne főzd túl, mert elveszíti a tápanyagtartalmát.

    5

    Add hozzá a felcsíkozott mángoldot, és főzd további 5 percig. A mángold gyorsan megpuhul, de megőrzi jellegzetes ízét és élénk zöld színét, ha nem főzöd túl.

    A mángoldot a legvégén add hozzá, mert nagyon hamar megfő. Ha túl sokáig főzöd, elveszíti a színét és az ízét.

    6

    Vedd le a lábast a tűzről, és botmixerrel pürésítsd a levest teljesen simára. Ha nincs botmixer, turmixgép is megteszi – de óvatosan, melegen nyomás keletkezhet benne!

    A pürésítés során ügyelj arra, hogy ne fröccsenjen ki a leves! Ha turmixgépet használsz, hagyd egy kicsit hűlni a levest, mielőtt beleteszed.

    7

    Öntsd vissza a levest a lábasba, add hozzá a tejszínt, sót, borsot és szerecsendiót. Melegítsd újra, de ne forrald – csak amíg kellemesen meleg lesz. Így megőrizheted a tejszín krémes állagát.

    A tejszínt a legvégén add hozzá, és ne forrald a levest, mert a tejszín kicsapódhat. A szerecsendió nagyon jól illik a karfiolhoz, de ne tegyél belőle túl sokat.

    8

    Tálalás előtt ellenőrizd az ízeket, ha szükséges, igazíts a fűszereken. Díszítheted kevés párolt mángolddal vagy egy csepp olívaolajjal a tetején. Melegen tálald friss kenyérrel vagy pirítóssal.

    A levest tálalhatod pirított kenyérkockákkal, krutonnal vagy egy kanál tejföllel is. Ha szereted a pikáns ízeket, tegyél bele egy kevés chiliport.