Mangós kókusztejes curry szósz tálalva

Mangós kókusztejes curry szósz

A mangós kókusztejes curry szósz az indiai konyha egy friss és egzotikus változata, amely a gyümölcsök édességét és a fűszerek intenzitását egyesíti. Az ilyen típusú szószok az indiai régiókban gyakran kísérik a curryket, hogy kiegyensúlyozzák az ízeket. Ez a recept ideális választás könnyed nyári ételekhez, és remekül passzol grillezett húsokhoz vagy párolt zöldségekhez.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
340 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 db Érett mangó
400 ml Kókusztej
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
20 g Friss gyömbér
2 tk. Currypor
1 ek. Olívaolaj
1 tk.
1 tk. Csilipehely
10 g Friss koriander

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd meg az érett mangót, hámozd meg, és vágd kisebb darabokra. Ez lesz az alapja a szósznak.

    A mangó érettségét úgy tudod ellenőrizni, hogy finoman megnyomod. Ha puha és illatos, akkor jó.

    2

    Aprítsd fel a vöröshagymát, a fokhagymát és a friss gyömbért. Az aprításnál ügyelj a hasonló méretű darabokra, hogy egyenletesen párolódjanak.

    A gyömbért érdemes nagyon finomra aprítani vagy reszelni, hogy ne legyen túl domináns az íze.

    3

    Egy közepes lábasban hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá a hagymát, és pirítsd aranybarnára. Ezután add hozzá a fokhagymát és a gyömbért, és pirítsd további 1-2 percig.

    A hagymát alacsony lángon, lassan pirítsd, hogy karamellizálódjon és édesebb ízt adjon.

    4

    Szórd bele a curryt és a csilipelyhet a lábasba, keverd össze alaposan, hogy a fűszerek kibontakozzanak.

    A fűszereket érdemes rövid ideig pirítani, hogy az aromájuk intenzívebb legyen. Vigyázz, hogy ne égjenek meg.

    5

    Add hozzá a mangódarabokat, és párold 5 percig, amíg megpuhulnak. Ezután öntsd fel a kókusztejjel, és keverd össze.

    Ha nincs friss mangód, használhatsz fagyasztottat is. Ebben az esetben nem kell előpárolni.

    6

    Főzd a szószt közepes lángon 15-20 percig, amíg az ízek összeérnek. Időnként keverd meg, hogy ne égjen le.

    Ha sűrűbb szószt szeretnél, főzd tovább, amíg a kívánt állagot el nem éred.

    7

    Botmixerrel pürésítsd a szószt, hogy krémes állagot kapj. Ha túl sűrű lenne, adj hozzá egy kevés vizet.

    A pürésítés előtt hagyd a szószt egy kicsit hűlni, hogy ne fröccsenjen szét.

    8

    Tálald friss korianderrel megszórva, vagy töltsd sterilizált üvegbe a későbbi felhasználáshoz.

    A sterilizált üvegekben tárolt szósz hűtőben akár egy hétig is eláll.