Maqluba marhahússal, fűszeres rizses étel

Maqluba marhahússal

A Maqluba egy közel-keleti étel, amely a marokkói, jordániai és palesztinai konyhákban is megtalálható. A neve arab eredetű, ami annyit jelent, hogy \'felborított\'. Az étel készítése közben az összes hozzávalót egy lábasban összepárolják, majd tálalás előtt fejjel lefelé borítják. Az egyedülálló fűszerkeverékek és az omlós marhahús együttese teszi ezt az ételt igazán különlegessé. Képzeld el, ahogy a Maqluba illata szétárad a konyhában, és az egész család összegyűlik, hogy megkóstolja a frissen készült ételt.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 óra 20 perc
2100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Marhahús (pl. lapocka)
300 g Hosszúszemű rizs
1 db Vöröshagyma
2 db Paradicsom
3 gerezd Fokhagyma
1 db Zöldpaprika
1 tk. Kömény
1 tk. Cumin
1 ek. Fűszerpaprika
1 db Sárgarépa
1 tk. Koriander
2 ek. Olívaolaj
700 ml Víz
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 csokor Petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A marhahúst kockázd fel apró darabokra, és ízlés szerint sózd, borsozd. A vöröshagymát és a fokhagymát vágd apróra.

    A hús felkockázása során ügyelj arra, hogy egyforma darabokra vágd, hogy egyenletesen átsüljön.

    2

    Olívaolajban pirítsd meg a hagymát és a fokhagymát egy nagyobb lábasban, amíg üveges nem lesz. Ezután add hozzá a húst, és pirítsd meg minden oldalát, hogy szép barna színt kapjon.

    A hús pirításával a fokozott ízeket érdemes kihozni, a felesleges nedvesség elpárolog.

    3

    A paradicsomokat hámozd meg, majd kockázd fel, és tedd hozzá a húshoz. Ezután add hozzá a zöldpaprikát is, majd jól keverd össze.

    A paradicsom hámozásához forró vízbe merítve könnyen eltávolíthatod a héját.

    4

    Add hozzá a fűszereket: köményt, fűszerpaprikát, cumin-t és koriandert. Öntsd fel vízzel, és hagyd, hogy a hús 45 percig főjön közepes lángon.

    Ha a hús még kemény, folytasd a főzést addig, amíg megpuhul, ha szükséges, adj hozzá még vizet.

    5

    A rizst mosd meg alaposan, majd egy másik lábasban forralj vizet a rizshez. Főzd a rizst al dente állagra (kb. 10 perc).

    A rizst akkor tekintheted késznek, ha a víz teljesen elfőtt róla, de még nem túl puha.

    6

    A fűszeres húsra tedd a megfőzött rizst, és egyenletesen oszlasd el. Fedd le a lábast, és főzd 15 percig, hogy a rizs a hús ízét átvegye.

    A rizs tetejére tehetsz egy kis friss petrezselymet díszítésként.

    7

    Amikor elkészült, vedd le a fedőt, és óvatosan keverd át a rizst és a húst, majd tálald.

    A maqluba akkor igazán finom, ha a rizs alján egy kis karamellizálódott réteg alakul ki.