Maqluba paradicsommal, csirkehússal és rizssel tálalva

Maqluba paradicsommal

A maqluba egy híres közel-keleti étel, amely a rizs és húsok kombinációjával készült. A csirkehússal készült változata különösen népszerű, és a rizs ízesítéséhez gyakran használnak paradicsomot és fűszereket. Az étel hagyományosan az asztalon tálalják, és a tálat felborítva szervírozzák, hogy a rizs és a hús szépen elrendeződjön. Az egyes arab országokban és a közel-keleti régióban a maqluba a családi ünnepek és hétvégi étkezések elengedhetetlen része.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Csirkehús
300 g Basmati rizs
3 db Paradicsom
1 db Hagyma
3 gerezd Fokhagyma
1 tk. Kömény
0.5 tk. Fahéj
1 tk.
0.5 tk. Bors
2 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A csirkehúst vágd kisebb darabokra, majd sózd és borsozd meg. Egy nagy serpenyőben olívaolajon pirítsd meg a csirkehúst, amíg enyhén meg nem barnul.

    A csirkehúst lassan pirítsd, hogy egyenletesen süljön meg, és a bőre szép ropogós legyen.

    2

    A hagymát és fokhagymát finomra aprítsd, majd a serpenyőbe add hozzá a csirkehús mellé, és párold meg őket.

    A hagymát és fokhagymát ne pirítsd túl, hogy megőrizzék az ízüket és aromájukat.

    3

    A paradicsomokat vágd fel kockákra, és add hozzá a serpenyőhöz. A köményt és fahéjat is szórd bele, és hagyd, hogy az ízek összeérjenek 5-10 percig.

    A paradicsomoknak elegendő levet kell engedniük, hogy ízes alapot képezzenek a rizshez.

    4

    A rizst öblítsd át hideg vízzel, majd tedd a serpenyőbe a csirkehúsos, paradicsomos keverékhez. Öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje a rizst, és fedd le.

    A rizs felöntésénél ügyelj arra, hogy a víz mennyisége a rizs típusától függően változhat, így ha szükséges, adj hozzá egy kicsit még.

    5

    Főzd a rizst közepes lángon körülbelül 15-20 percig, amíg a víz elpárolog, és a rizs megpuhul. Ha szükséges, adj hozzá még egy kis sót.

    Ha a rizs nem puhul meg teljesen, egy kevés vizet adva, folytathatod a főzést, amíg eléri a kívánt állagot.

    6

    Amikor a rizs elkészült, óvatosan keverd át, hogy ne törjön össze, majd tálald a maqlubát friss korianderrel díszítve.

    A maqluba tálalása előtt érdemes egy kicsit pihentetni, hogy a rizs szétváljon és könnyebben formázható legyen.