Marcipános keksz tálalva egy tányéron

Marcipános keksz

A marcipános keksz az egyik legelegánsabb házi sütemény, amely nemcsak finom, hanem látványos is. Az omlós keksztészta és a lágy marcipánmassza kombinációja igazi különlegesség. Az étcsokoládés díszítés tovább emeli az élményt, így bármilyen alkalomra ideális választás lehet. Legyen szó ünnepi desszertről vagy vendégváróról, ez a keksz garantáltan sikert arat.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 12 perc
Teljes 52 perc
190 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 15
250 g Finomliszt
150 g Vaj
100 g Porcukor
1 db Tojássárgája
1 tk. Vaníliakivonat
1 csipet
150 g Marcipánmassza
50 g Étcsokoládé (díszítéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, porcukrot és egy csipet sót. Add hozzá a hideg, kockákra vágott vajat, és morzsold össze.

    A vaj legyen nagyon hideg, hogy a tészta ne melegedjen fel túl hamar. Ha van, használj késes aprítót a vaj elmorzsolásához.

    2

    Add hozzá a tojássárgáját és a vaníliakivonatot, majd gyúrd össze sima tésztává. Csomagold fóliába, és pihentesd a hűtőben 30 percig.

    Ne gyúrd túl a tésztát, csak addig, amíg össze nem áll. A pihentetés segít, hogy a tészta könnyebben nyújtható legyen.

    3

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

    A sütő előmelegítése fontos a kekszek egyenletes sütéséhez.

    4

    Nyújtsd ki a tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vastagságúra, és szaggass belőle kekszformákat.

    Ha a tészta ragadna, tedd egy kis időre a hűtőbe.

    5

    A marcipánmasszát nyújtsd ki vékonyra, és vágj ki belőle a kekszméretű korongokat. Helyezd őket a keksz közepére, enyhén nyomd rá.

    A marcipán könnyen ragad, ezért lisztezd meg a nyújtófelületet és a nyújtófát.

    6

    Süsd a kekszeket az előmelegített sütőben 10-12 percig, amíg világos aranyszínűek lesznek. Hagyd hűlni.

    Figyeld a kekszeket sütés közben, mert könnyen megéghetnek. Ha a széle kezd barnulni, vedd ki a sütőből.

    7

    Olvaszd fel az étcsokoládét, és csorgasd a kekszek tetejére díszítésként. Hagyd, hogy a csokoládé megszilárduljon.

    A csokoládét vízgőz felett vagy mikrohullámú sütőben olvaszd fel. Vigyázz, hogy ne égesd meg.

    8

    Tálalás előtt tedd a kekszeket egy szép tálcára, és élvezd.

    A kekszeket légmentesen záródó dobozban tárolhatod, így tovább frissek maradnak.